La consellera de Justícia, Ester Capella, lliura als familiars diplomes que donen fe de la nul•litat dels judicis polítics de la dictadura

• L’Ajuntament instal•la onze plaques de bronze al terra amb els noms dels assassinats pels fets ocorreguts al municipi durant la Guerra Civil

Sant Vicenç dels Horts va homenatjar diumenge a les persones afusellades pel franquisme al Camp de la Bota pels fets ocorreguts al municipi durant la Guerra Civil. Va ser en un acte a la Sala de Plens, presidit per la consellera de Justícia, Ester Capella, amb l’alcaldessa de Sant Vicenç dels Horts, Maite Aymerich. Els familiars de les víctimes van rebre un diploma que dóna fe de la nul•litat dels judicis polítics del franquisme. A més també se’ls hi va mostrar les onze plaques de bronze que l’Ajuntament ha instal•lat al terra de la plaça de Lluís Companys, amb els noms i el cognoms dels assassinats.

La consellera va destacar la importància d’homenatjar “el servei que tantes i tantes persones vàreu fer a favor de les llibertats, per recordar-ne el mestratge i la valentia però també el seu sofriment, per comparar plegats present i passat, però sobretot per mirar endavant, cap al futur, amb la memòria endreçada”. “Endreçar la memòria”, va afegir, “no és per a nosaltres remoure el passat sinó demostrar la fortalesa de les nostres conviccions democràtiques d’avui”.

La titular de Justícia es va referir també a l’actualitat política, tot recordant que “hem de continuar lluitant per defensar els nostres drets i les nostres llibertats: durant la dictadura va ser per aconseguir una democràcia amb separació de poders i ara perquè aquests poders no acabin separant-se de la democràcia”, en referència a les actuacions judicials per l’1 d’octubre. I va cloure: “És evident, i negar-ho seria una irresponsabilitat, que no ens trobem en una dictadura, però crec que està per demostrar que estiguem gaudint d’una democràcia digna d’aquest nom”.

Per la seva banda, l’alcaldessa de Sant Vicenç dels Horts, Maite Aymerich, va destacar: “Amb l’acte d’avui no tornarem la vida a les persones afusellades, però sí l’honor i la dignitat, perquè en la memòria de tothom quedi la injustícia d’uns assassinats que no només significaven la mort d’onze persones, sinó l’extermini de tot allò que podia recordar a la República, a un sistema democràtic”. I va afegir: “El franquisme no se’n va sortir, o no farem que se’n surti, i la memòria dels vostres familiars continuarà ben viva a Sant Vicenç dels Horts”.

Les plaques de la memòria

Després de mesos de treball i gràcies a la tasca que ha realitzat l’Arxiu Municipal conjuntament amb les famílies, finalment ahir es va poder retre homenatge a les persones afusellades al Camp de la Bota. Un homenatge que té el seu reflex a l’espai públic amb les plaques de la memòria. L’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts s’ha inspirat en un projecte que ja hi ha en diferents ciutats europees i que recorda als deportats i assassinats als camps concentració nazis. Les plaques de la memòria estan fetes en bronze, amb una superfície cada una de 10 x 10 cm, i porten el nom i cognom de les persones afusellades.

Monument al President Lluís Companys

Durant l’acte també es va inaugurar el nou monument al President Lluís Companys, obra del Col•lectiu d’Artistes Vicentins, que representa els peus del President trepitjant el terra en el moment just de ser assassinat al castell de Montjuïc. Precisament, aquest matí ha tingut lloc la tradicional ofrena floral institucional en record del President Companys per part de les entitats i de la ciutadania a títol individual. L’ofrena s’ha fet a dos quarts de set del matí, hora en què van assassinar-lo.

Perfil dels homenatjats

DOMINGO GUILLÉN PONCE

Nascut a Lorca, el 3 de març de 1908, i afusellat al Camp de la Bota el 28 de maig de 1943. Pagès, afiliat a la CNT de Sant Vicenç dels Horts.

JOSÉ PONS MÒNICO

Nascut a Castelldans, el 14 març 1907, i afusellat al Camp de la Bota el 7 de juliol de 1939. Manyà i xofer- mecànic, afiliat a la UGT de Sant Vicenç dels Horts.

VIRGÍNIA AMPOSTA AMPOSTA

Nascuda a Pinell del Brai, el 3 d’abril de 1904, i afusellada al Camp de la Bota el 8 d’agost de 1939. Afiliada a UGT-SOFV de Sant Vicenç dels Horts. Formà part del Comitè de Milícies Antifeixistes i del Comitè de Proveïments de l’any 1936.

ADOLF CASÉ PITARQUE

Nascut a Calaceite, el 19 de novembre de 1904, i afusellar al Camp de la Bota, el 8 d’agost de 1939. Pagès, secretari del PSUC a Sant Vicenç dels Horts. Formà part del Comitè de Defensa i Control i del Comitè de Milícies Antifeixistes de l’any 1936.

BARTOLOMÉ AVELLANEDA HERNÁNDEZ

Nascut a Lorca, el 9 d’abril de 1909, i afusellat al Camp de la Bota el 26 d’agost de 1939. Rajoler, afiliat a la CNT de Sant Vicenç dels Horts.

VICENÇ FONT RUESTES

Nascut a Sant Vicenç dels Horts el 30 de juliol de 1905 i afusellat al Camp de la Bota el 5 de març de 1943. Pagès, afiliat a ERC i UGT de Sant Vicenç dels Horts. Ja va estar empresonat pels fets d’octubre de 1934, quan es proclama l’Estat Català de la República Federal Espanyola. També va formar part del Consell Interí d’economia i defensa, del Comitè de Defensa i Control i del Comitè de Milícies Antifeixistes de l’any 1936.

JOSEP PRATS RUSINÉS

Nascut a Sant Vicenç dels Horts el 5 de juliol de 1908 i afusellat al Camp de la Bota el 16 de juliol de 1939. Bacallaner, afiliat a la CNT-FAI (Federación Anarquista Ibérica) de Sant Vicenç dels Horts.

JAUME MALLOL PARLADÉ

Nascut a Sant Vicenç dels Horts el 16 de març de 1897 i afusellat al Camp de la Bota el 16 de febrer de 1943. Peó, afiliat a la FAI de Sant Feliu de Llobregat.

VICENÇ MALLOL PARLADÉ

Nascut a Sant Vicenç dels Horts el 14 de febrer de 1890 i afusellat al Camp de la Bota el 16 de febrer de 1943. Peó, afiliat a la FAI de Sant Feliu de Llobregat.

DELFÍ VILA VALLÈS

Nascut a Barcelona el 8 d’abril de 1908 i afusellat al Camp de la Bota el 7 de juny de 1940. Obrer tèxtil, afiliat a les Joventuts Socialistes. Va formar part del Consell Interí d’economia i defensa, del Comitè de Defensa i Control i del Comitè de Proveïments de l’any 1936.

FRANCESC ANTONIO JUAN

Nascut a Barcelona el 5 d’octubre de 1886 i afusellat al Camp de la Bota el 16 de juliol de 1939. Ferroviari, afiliat a la FAI de Sant Vicenç dels Horts.

Font: Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here