El 19 d’octubre de cada any se celebra el Dia Mundial del Càncer de Mama com a mostra del compromís de la societat amb la lluita contra aquesta malaltia.

És un dia en el que molts municipis organitzen activitats i lectures de manifestos. Al Baix Llobregat s’hi han sumat la gran majoria i els actes s’allarguen també durant el cap de setmana.

El càncer de mama és el tipus de tumor més freqüent en les dones, ja que 1 de cada 8 el patirà al llarg de la seva vida.

Què és exactament el càncer de mama?

La mama és una glàndula que té com a funció principal la producció de llet durant el període de lactància. Està constituïda per múltiples lòbuls units per una sèrie de tubs que condueixen la llet fins al mugró. També conté vasos sanguinis i vasos limfàtics, a més del teixit greixós que proporciona volum a la mama.

És un dels òrgans que més canvis pateix al llarg de la vida per la influència de les hormones femenines, els estrògens i la progesterona. Tots els òrgans del nostre organisme estan formats per cèl·lules que es divideixen de manera regular per a reemplaçar les ja envellides o mortes i mantenir el bon funcionament de l’òrgan.

Si el mecanisme que indica a la cèl·lula quan ha de dividir-se i quan ha de mantenir-se estable s’altera, les cèl·lules inicien una divisió incontrolada que amb el temps acabarà provocant l’aparició d’un tumor o un nòdul. A més, si les cèl·lules que s’estan dividint descontroladament envaeixen teixits i òrgans del voltant o es traslladen i proliferen a altres parts de l’organisme (metàstasis), el tumor passa a ser maligne.

És a dir, quan les cèl·lules tumorals que procedeixen del teixit glandular de la mama tenen capacitat d’envair teixits sans del voltant i d’accedir a altres òrgans allunyats i implantar-se en ells, estarem parlant de càncer de mama.

Com reduir el risc de patir un càncer de mama

El càncer de mama no pot prevenir-se, però si que hi ha certs factors que en redueixen el risc:

  • Realitzar exercici físic de forma regular (almenys 4 hores a la setmana)
  • Evitar el sobrepès i la obesitat després de la menopausa
  • Evitar el consum regular d’alcohol
  • Evitar el tractament hormonal substitutiu després de la menopausa

També és important tenir en compte que:

  • El risc de patir un càncer de mama augmenta amb l’edat. El 77% de les dones que el pateixen tenen més de 50 anys.
  • Les dones de raça blanca son les que tenen un risc més elevat de tenir-lo. Les asiàtiques i les africanes, les que menys.
  • Hi ha factor sgenètics i familiars hereditaris, com per exemple, tenir dos o més familiars de primer grau amb càncer de mama.
  • Haver tingut malalties de mama benignes augmenten el risc de patir un càncer entre 4 i 6 vegades.
  • Factors hormonals endògens

El dia Mundial Contra el Càncer de Mama al Baix Llobregat

 EL PRAT

Celebra la Festa del Dia Mundial contra el Càncer de Mama a la plaça Catalunya el dissabte dia 21. A partir de les 17, hi haurà un photocall de la iniciativa #TOCATELES amb la fotògrafa Núria Oreja, a continuació hi haurà l’actuació de The Gospel Prat Project i Lighting Night Band (LNB) a més de la participació dels gegants de l’AMPA de l’escola Mare de Déu del Carme, la Colla de Diables del Prat-Tabalers del Pollo, Krestatum i una xocolatada. Es col·locarà el llaç rosa a l’ajuntament i s’il·luminarà de rosa la façana.

OLESA

A Olesa el mateix divendres a les 17:30 a la Plaça de Catalunya hi haurà una lectura del manifest i un enlairament de globus. Ho organitza l’Associació Ariadna, una associació de dones d’Olesa que l’any 1997 estaven patint totes la malaltia i van decidir agrupar-se per ajudar-se mútuament.

CORNELLÀ

Cornellà ha estat celebrant activitats durant tot el mes d’octubre, el passat dia 4 va celebrar la II Jornada “Units contra el càncer” i el “V Pink Zumba”, una masterclass de zumba.

El proper divendres, l’AECC (Asociación espanyola contra el càncer) Cornellà organitza, al llarg de tot el dia, la campanya “La teva lluita és la meva lluita”. S’establiran diferents taules informatives per intentar mobilitzar la societat contra aquesta malaltia i es vendran polseres per contribuir solidàriament a aquesta lluita.

També se celebrarà el II Concert de Guitarra: “Orquestra de Guitarres de Barcelona” i es presentarà el projecte-grup sanadones, organitzat per TOCA-TE-LES i CIRD; un projecte que es basa en un grup de suport i acompanyament epr a dones amb càncer de mama.

Per a més informació, dubte o consulta entreu a la web: https://www.aecc.es/es/todo-sobre-cancer/tipos-cancer/cancer-mama

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here