L’informe publicat per l’Observatori Comarcal del Baix Llobregat també revela que, durant aquest període, 38 homes han estat condemnats i 10 han estat absolts

El nombre de denúncies disminueixen tant respecte el trimestre anterior com a l’any anterior, però segons ha assegurat, en declaracions a Ràdio Esparreguera, Lucía López, tècnica de l’Observatori Comarcal del Baix Llobregat, “aquesta dada no necessàriament pot interpretar-se de manera positiva, sinó com un toc d’atenció, ja que aquesta xacra continua sense que podem dir que el fenomen s’estigui acabant i cal tenir en compte que la presentació d’una denúncia és la part final d’una situació de violència que pot ser física com també psíquica”.

Les 564 denúncies registrades han estat presentades per 519 dones, ja que hi ha víctimes que han denunciat més d’un cop als seus agressors durant el mateix trimestre. Curiosament, 14 de cada 100 dones víctimes de violència masclista dispensen la seva obligació de declarar en el procés judicial.

El 84% de les denúncies van ser rebudes per atestat policial amb denúncia de la víctima de violència masclista, 12% atestat policial amb intervenció directa de la policia i 8,5% informe de lesions.

Una altra dada important és la disminució de les ordres de protecció iniciades al Baix Llobregat. Així, en el segon trimestre de 2018 han estat 103. Lucia López diu que, en molts casos, les diferències entre partits judicials es deuen a la discrecionalitat dels jutges.

Justament en les darreres setmanes s’ha posat en entredit el sistema d’atorgament d’ordres de protecció, davant casos en què aquestes havien estat denegades i les dones han mort a mans de les parelles o ex-parelles que havien estat denunciades. A la comarca, es deneguen el 46,6% de les ordres de protecció, una ràtio molt elevada.

Això pel que fa a dades generals de la comarca del Baix Llobregat. El Consell Comarcal no en recull de concretes per cada municipi, sinó per partit judicial. En el cas d’Esparreguera, correspondria el Partit judicial de Martorell, on segons diu Lucia López hi ha una especificitat: un elevadíssim percentatge dels homes denunciats conviuen amb les seves parelles a la mateixa llar.

Font: Ajuntament d’Esparreguera

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here