Les obres de recuperació de la llera del riu Llobregat al seu pas per Sant Andreu de la Barca començaran el mes vinent i s’allargaran uns quatre o cinc mesos. Així ho va anunciar aquest divendres l’alcalde del municipi, Enric Llorca, durant la visita a la població de la representant de l’OMS, Monica Kosinska, que es va interessar pel projecte.

I és que és que per primer cop a Catalunya, inclou el desplegament d’un estudi per analitzar quines millores aporta a la salut de les persones aquesta actuació, el que el fa “un model d’urbanisme saludable” per l’OMS. Amb un pressupost de 900.000 euros que aportarà l’AMB, el projecte vol recuperar la llera del riu amb la construcció d’un parc que començarà a la riera de Corbera i donarà continuïtat al parc de la Solana.

L’espai cívic que es construirà, que donarà continuïtat a tota l’actuació que es va fer al barri de la Solana a tocar de l’A-2, comptarà amb graderies, carrils bici i màquines per fer exercici. També s’incidirà en la millora de la il.luminació dels accessos actuals per accedir al riu.

L’objectiu és obrir a la ciutadania “un espai saludable i de qualitat” recuperant una zona actualment poc accessible i utilitzada. La representant de l’OMS, Monica Kosinska, va qualificar el projecte d'”interessant i ambiciós” perquè combina “salut, entorn i temes socials i econòmics” i perquè és un bon exemple de cooperació entre administracions i sector privat.

Al seu torn, Enric Llorca va destacar que el projecte vol fer de l’àmbit fluvial un espai segur i accessible per als ciutadans on es puguin dur a terme pràctiques socials i saludables. També va posar en valor que, per primer cop a Catalunya, es pugui mesurar els beneficis que tindrà la mesura sobre la ciutadania.

Estudi pioner

El nou parc serà pioner en aquest tipus d’estudis, després de ser escollit per la Generalitat, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i la Diputació per avaluar per primera vegada a Catalunya la millora que suposa per a la salut de les persones una actuació urbanística. Segons l’estudi inicial realitzat per la Generalitat, els principals problemes de salut crònics dels ciutadans de Sant Andreu de la Barca són les taxes elevades de colesterol, la hipertensió arterial i els trastorns d’ansietat, aspectes que també són els més freqüents al conjunt de Catalunya.

La previsió de l’administració és que la recuperació de la llera del Llobregat contribuieixi a incrementar l’activitat física entre els ciutadans, disminuint de retruc les malalties cardiovasculars, respiratòries i la sensació d’estrès. També es confia que es reduirà la taxa de depressió i ansietat gràcies a l’augment de l’autoestima.

Font: ACN

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here