La sala d’actes del Consell Comarcal del Baix Llobregat ha acollit aquest divendres l’acte de presentació del llibre “El Baix Llobregat a debat. Crònica d’un procés participatiu” editat pel Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat: el llibre recull materials relacionats amb el Congrés “El Baix a debat” que va tenir lloc durant el darrers mesos de 2015, tot l’any 2016 i els primers mesos del 2017.

Ha obert l’acte el conseller de Cultura del Consell comarcal, Lluís Montfort que ha ressaltat la importància que per a la comarca va tenir el Congrés. A continuació l’expert en comunicació, Antoni Gutierrez Rubí, ha destacat que el Congrés i el llibre són fruit de l’entusiasme de la gent del Baix, i en especial dels membres del Centre d’Estudis, encapçalats per la seva presidenta; ha assenyalat que el llibre representa una mirada coral i participativa i que aquest fet garanteix la seva utilitat; s’ha referit al sentiment d’orgull de Baix i ha ressaltat la necessitat d’anar més enllà de la gestió municipal per entendre la complexitat de la realitat actual.

Han tancat l’acte la presidenta del CECBLL, Conxita Sánchez, que ha volgut destacar la tasca feta pel Centre com a impulsor del Congrés i del llibre, i ha emmarcat l’acte en la commemoració del 45 aniversari del Centre, i el president del Consell Comarcal Josep Perpinyà que s’ha mostrat satisfet de que el CECBLL ja li hagi comunicat nous projectes per aquest any.

Durant l’acte, al que ha assistit un nombrós públic entre el que es trobaven diversos alcaldes i alcaldesses ,regidors i regidores, l’artista  baixllobregatina Marta Arañó, ha elaborat una pintura  confeccionada amb vi de la comarca.

El llibre presentat recull al llarg de 290 pàgines una mostra del que va suposar el Congrés El Baix a debat. El primer capítol inclou el document “ Compromís col·lectiu pel Baix Llobregat” . El segon està destinat a exposar el funcionament del congrés, la seva metodologia i el seu desplegament pel territori.

La tercera part de la publicació recull una ressenya de la seixantena de debats celebrats, amb el detall dels participants i un resum dels temes tractats. A continuació, el quart capítol està dedicat al Fòrum municipalista centrat en la participació de càrrecs públics locals. El cinquè capítol està dedicat a una experiència innovadora: el workshop internacional “Paisatges contemporanis del Baix Llobregat” organitzat per la Universitat Autònoma de Barcelona i el Museu d’Història de Barcelona i dirigit pels professors Francesc Muñoz ( UAB) i  Massimo Angrilli ( Università Gabriele d’Annunzio Chieti-Pescara) i la professora Maria Rosario Oliveira ( Universidade de Lisboa).

La sisena part reprodueix algunes de les ponències presentades, en concret les de Ada Colau, alcaldessa de Barcelona, les dels professors de Ciència Política Quim Brugué i Ricard Gomá, la l’escriptora Maite Carranza, la del professor emèrit de la UPC, Carles Riba i la de l’advocat Jaume Bosch.

La publicació acaba amb una enumeració de les persones i entitats que varen participar al Congrés, amb el document “Trenta reptes per a un canvi d’època” i amb una galeria d’imatges dels actes del Congrés. En definitiva, un llibre imprescindible per conèixer i entendre la complexa realitat del Baix Llobregat.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here