El Tribunal Suprem ha confirmat la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que obliga el govern de la Generalitat a assumir el finançament de les escoles bressol d’una trentena de municipis, entre ells Olesa de Montserrat. Així, es reconeix als consistoris el dret a rebre 1.300 euros per alumne pels cursos 2012-2013, 2013-2014 i 2014-2015

L’alcaldessa d’Olesa de Montserrat, Pilar Puimedon, ha valorat molt positivament la sentència del Tribunal Suprem que confirma la decisió del Tribuna Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) d’obligar la Generalitat a pagar a diferents Ajuntaments, entre ells el d’Olesa, les subvencions pendents per les llars d’infants de tres cursos escolars. En el cas d’Olesa de Montserrat els diners a percebre arran aquesta nova sentència oscil·len entre els 400.000 i els 500.000 euros.

La sentència del Tribunal Suprem arriba un any després de la del TSJC i tres anys i mig després que prop d’una trentena d’ajuntaments, entre els quals el d’Olesa de Montserrat, decidissin interposar un recurs contenciós administratiu contra el departament d’Ensenyament de la Generalitat i reclamar les subvencions pendents per les llars d’infants de tres cursos escolars, concretament dels cursos 2012-2013, 2013-2014 i 2014-2015. Específicament, el contenciós es va interposar  contra les resolucions dictades per la conselleria en què desestimava els requeriments que li feien aquests consistoris per cobrar les subvencions per a les escoles bressol municipals que el Govern català havia fixat l’any 2010, i que dels 2012 al 2015 no va fer efectives.

La sentència del TSJC emesa fa un any i escaig coneixia el dret dels Ajuntaments recurrents “a percebre la suma de 1.300 euros per alumne de les escoles bressol de titularitat municipal, en relació als cursos 2012-13, 2013-14 i 2014-15”. En el cas d’Olesa, aquesta quantitat podria arribar als 500.000 euros.

L’alcaldessa d’Olesa, Pilar Puimedon, ha defensat que era de justícia reclamar judicialment aquestes aportacions impagades per part de la Generalitat, ja que l’Ajuntament va haver d’assumir la part que va deixar d’aportar el Departament d’Ensenyament malgrat haver-hi un acord signat per al finançament de les llars d’infants municipals que marcava que el fiançament s’afrontaria a terços entre Ajuntaments, Generalitat i famílies. Tot i que posteriorment la Diputació de Barcelona va fer-hi aportacions, l’alcaldessa sempre ha recordat que “no va ser per a tots els cursos”, i la quantia pagada, 875 euros per alumne, estava lluny dels 1.300 euros per alumne que hauria d’haver pagat la Generalitat. En el cas d’Olesa de Montserrat, amb dues llars d’infants municipals, l’Ajuntament va haver d’incrementar la partida anual en 150.000 euros durant aquells cursos.

Ara, el Tribunal Suprem ha donat la raó els Ajuntaments no admetent a tràmit el recurs de la Generalitat contra la sentència prèvia del TSJC que obliga el Govern a assumir el finançament de les escoles bressol.

L’alcaldessa d’Olesa, Pilar Puimedon, ha recordat que els anys durant els quals la Generalitat no va l’aportació a la qual s’havia compromès eren difícils econòmicament per al govern català “però també per als ajuntaments, i la despesa que vam haver d’assumir va ser important”. També ha recordat que, si bé la sentència reconeix el deute de diferents cursos, resten pendents les aportacions impagades a partir del 2015, i ha insistit que “les administracions no poden declinar la seva responsabilitat”, a l’igual que l’obligació dels alcaldessa i alcaldesses “és la de defensar els interessos del nostre poble”.

Font: Ajuntament d’Olesa de Montserrat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here