L’expedient, que inclou quasi una vuitantena de treballadors i treballadores, arriba nou mesos després que Carlyle comprés la majoria d’accions i quan fa menys de dos anys de l’últim ajust

El grup Codorniu ha presentat un ERO (Expedient de Regulació d’Ocupació) per acomiadar 79 treballadors de diverses seus de la firma. Segons ha avançat La Vanguardia i han confirmat fonts sindicals a l’ACN, la gran cavista preveu acomiadar 43 persones del centre de producció de Sant Sadurní d’Anoia, 10 del celler Raimat de Lleida i 26 de les oficines d’Esplugues de Llobregat.

Al mateix temps, la direcció traslladarà cap a Sant Sadurní els 91 treballadors restants d’Esplugues, amb previsió de tancar aquestes oficines. La reestructuració arriba nou mesos després que el fons nord americà Carlyle comprés la majoria d’accions de Codorniu i quan fa menys de dos anys del primer ERO de l’empresa.

La companyia emmarca els acomiadaments en un pla estratègic per “recuperar el creixement històric” de la firma, “guanyant eficiència i donant solidesa a les àrees de negoci de més valor”. En un comunicat emès aquest dimarts, el grup Codorniu recorda que a finals del 2018 va fusionar-se amb les marques de Gleva Cellars, de manera que l’empresa engloba ara 17 cellers centenaris i això suposa “un nou punt de partida d’un projecte orientat a concentrar esforços”.

Codorniu subratlla que el conjunt de la firma el formen ara més de 700 treballadors i justifica l’ERO per la “necessitat de reajustar totes les àrees de negoci”. És en aquest escenari que situa els acomiadaments i el tancament de les oficines d’Esplugues per dur-les a Sant Sadurní. “El trasllat permetrà aprofitar les sinèrgies de tots els departaments per aconseguir una visió transversal del negoci, agilitar la presa de decisions i potencial el treball en equip”, afegeix el comunicat, on la direcció es compromet a fer els canvis “de forma socialment responsable”.

La plantilla, “en xoc”

Al seu torn, el president del comitè d’empresa, Antonio Cruces, ha assegurat a l’ACN que l’anunci del nou ERO els ha deixat “en xoc” i atribueix aquesta reestructuració a “la mala gestió de l’equip directiu sortint”.

Després que la companyia justifiqués un ERO de 71 persones el 2017 per l’abandonament de la producció per a marques blanques, Cruces ha assegurat que “es demostra que allò va ser un error”. “Si aquell ERO va ser dur, aquest encara ho serà més”, ha afegit, remarcant que el nou expedient afecta el 25% dels 317 empleats de la plantilla dels cellers històrics -sense comptar la fusió amb Gleva Cellars.

El comitè va rebre la notícia del pla de reestructuració ahir dilluns al migdia i apunten que tot just s’estan organitzant per negociar amb la companyia “i garantir que les sortides dels acomiadats siguin el menys traumàtiques possible”. Per ara encara no s’ha concretat la data de la primera trobada entre la direcció i els treballadors per plantejar les condicions dels acomiadaments, i el comitè prefereix reunir-se amb la companyia abans d’anunciar possibles mobilitzacions.“El més sensat és esperar a veure què expliquen i què ofereixen”, ha apuntat Antonio Cruces, que no descarta “fer soroll si les condicions no són acceptables”.

La Generalitat, estén la mà per negociar “solucions no traumàtiques”

El conseller de Treball, El Homrani, ha explicat aquest dimarts en una entrevista a Catalunya Ràdio que l’ERO encara no s’ha presentat oficialment al Departament però ha avançat que des de la Generalitat es treballarà “mà a mà amb l’empresa i treballadors per buscar una solució que no sigui traumàtica”.

“El més important és assegurar continuïtat de l’activitat i que estigui ben justificat”, ha afegit el conseller, que ha criticat que amb la darrera forma laboral s’eliminés l’autorització administrativa. “Quan havies d’autoritzar o no, és molt diferent perquè els motius han de ser molt més clars”, ha subratllat.

La reacció dels sindicats

CCOO de Catalunya ha rebutjat l’Expedient de Regulació d’Ocupació (ERE) anunciat pel grup Codorniu Raventós, massa proper al presentat i pactat ja l’any 2017, i ha exigit un pla industrial que garanteixi l’activitat de l’empresa i els seus llocs de treball.

En un comunicat aquest dimarts, el sindicat ha instat a la direcció a adoptar “mesures que garanteixin el futur” de la companyia i que qualsevol d’elles no sigui traumàtica per a la plantilla.

Ha alertat que si Codorniu no compleix amb aquestes peticions iniciarà una campanya de mobilitzacions per a desbloquejar la situació i exercir una negociació “creïble i ajustada” a les necessitats dels treballadors i treballadores.

Font: ACN i EuropaPress Imatge: CCOO

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here