L’Ajuntament d’Olesa engega aquest dimecres les tasques de neteja del llac del Parc municipal després que a finals de la setmana passada es fes la captura dels peixos que hi havia amb una empresa especialitzada.

Després de la crida feta per l’Ajuntament i l’Associació Protectora d’Animals Exòtics de Catalunya (APAEC) finalment van donar-se en adopció 509 peixos i també es van traslladar-se’n unes desenes més fins a la bassa de Can Comelles d’Esparreguera, en aquest cas gràcies a les gestions de la Societat de Pescadors d’Esparreguera i el vistiplau de l’Ajuntament del municipi veí.

El regidor d’Espai Públic i Medi Natural, Francesc Rosa, ha agraït la tasca realitzada per APAEC ·”per la seva gran feina en utilitzar la seva xarxa de contactes per difontre i fer la crida a la col·laboració ciutadana per a les adopcions dels peixos, una crida que va tenir un resultat espectacular tenint en compte el poc temps que vam tenir”. També ha agraït les gestions de la Societat de Pescadors i l’Ajuntament d’Esparreguera, que van acostar-se al llac per adoptar un peix. Rosa ha destacat les “mostres de gratitud rebudes a l’Ajuntament i per la protectora APAEC per part de les persones que van col·laborar adoptant peixos i ens van enviar fotografies dels peixos, tot reconeixent la nostra voluntat de salvar-los”. Totes les persones que van adoptar peixos van signar un document segons el qual se’n feien responsables.

La captura va fer-la una empresa especialitzada, Sorelló estudis del medi aquàtic, que va ser l’encarregada de catalogar les espècies.

La neteja del llac

Les tasques de neteja i manteniment eren necessàries per a mantenir aquest espai en condicions. Per evitar problemes sanitaris i de pudors, l’Ajuntament d’Olesa va fer una remodelació del llac per neutralitzar l’espai i filtrar-ne l’aigua amb sistemes naturals. La introducció d’espècies animals però, no estava controlada, i la proliferació de peixos introduïts de manera irregular ha fet que es desequilibrés l’ecosistema del llac i s’enterbolís l’aigua, afavorint al creixement de determinades algues, plantes aquàtiques i desencadenant episodis d’excés de nutrients.

Aquest excés provoca el creixement de plantes i organismes fotosintètics que al descomposar-se produeixen males olors i un aspecte desagradable reduint la qualitat de l’aigua. Aquest, que és un procés de putrefacció, consumeix gran quantitat d’oxigen dissolt i les aigües deixen de ser aptes per als éssers vius, cosa que provoca la destrucció de l’ecosistema.

Els peixos s’havien introduït irregularment per l’acció humana i de manera descontrolada. Aquesta introducció sense control és il·legal i està prohbit que hi hagi peixos d’espècies considerades exòtiques invasores.

Els Serveis Tècnics Municipals n’estudien ara millores per a intentar que aquesta situació no es repeteixi, entre d’altres, implementar un sistema de neteja del llac que no impliqui la necessitat de buidar l’aigua i per tant, no s’alteri ni la flora ni la fauna.

L’incivisme de llançar peixos al llac

L’Ajuntament del municipi insisteix en la necessitat que la ciutadania sigui conscient que l’introducció de peixos al llac municipal sense control i sense permís, és un acte incívic i que condemna els peixos a la seva captura i a la seva eradicació.

Aquestes accions incíviques que pateix el llac, no només es limiten a la introducció dels peixos sinó també a objectes o brossa que embruta l’aigua i n’entorpeix el seu filtratge natural. Per aquest motiu s’ha de col·laborar en sensibilitzar la ciutadania per combatre aquests actes d’incivisme i intentar evitar la gestió inevitable dels peixos, a la qual està obligat l’ajuntament per normativa de la generalitat.

 

Font: olesademontserrat.cat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here