Encara costa trobar noms de dona en les denominacions d’equipaments públics i carrers. I encara és més difícil com més enrere ens desplacem en la història: fa segles el paper de les dones a la política i la cultura quedava molt més amagat que en l’actualitat.

L’Ajuntament de Collbató ha volgut contribuir a recuperar la memòria de la dona en temps passats i ha posat el nom de Sibil.la Durfort a la biblioteca municipal.

Sibil.la Durfort, vídua de Romeu Durfort  va ser senyora del castell de Collbató durant el segle XIV. Fou tutora legal del seu net i hereu Guillermó. Va ser una dona forta i decidida. Els enfrontaments derivats de l’intent de Montserrat d’adquirir el castell de Collbató amb el Durfort eren freqüents: en part pels drets abadials que el Monestir tenia al terme municipal. Així doncs, el 1351, Sibil.la armà i capitanejà els homes de Collbató i tancà tots els camins de la muntanya ( la Costa, les Escales o fra Garí i el Camí Vell de ca’n  Estruc) impedint l’accés al Monestir de Montserrat. Ara, uns quants segles més tard, la Biblioteca de Cervelló porta el seu nom.

Font: Ajuntament de Cervelló

Fotografia de Cervelló i Montserrat: TripAdvisor

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here