Catalunya en Comú del Baix Llobregat celebrarà el pròxim dissabte 23 d’octubre la seva II Assemblea Comarcal dins del procés assembleari en què es troba tota l’organització dels Comuns a nivell nacional, un procés que servirà per definir el full de ruta dels i les Comuns com a organització política on el trident format per la baixllobregatina i ex-alcaldessa de Castelldefels, Candela López, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i la presidenta del grup parlamentari d’En Comú Podem, Jéssica Albiach aspiren a renovar el seu lideratge.

 

Els i les Comuns del Baix Llobregat arribem a aquesta trobada amb força i il·lusió per recuperar espai social i electoral. El passat 10 de juliol, vam celebrar una jornada de treball per fer balanç dels dos primers anys de mandat municipal i per intercanviar més de 80 experiències de polítiques públiques dels diferents grups locals i institucionals de Catalunya en Comú d’arreu de la comarca, propostes basades en la transformació social, ecològica i feminista, tal i com defineix el nostre ADN polític. Era així com s’expressava la nostra raó de ser: ser una força útil al servei de la gent comú, una força útil per combatre els constants i múltiples impactes negatius que té el capitalisme sobre les nostres vides i el nostre entorn, una força útil per avançar cap a horitzons d’igualtat, justícia i llibertat.

 

Els dos primers anys de vida d’aquesta organització comarcal han estat clarament marcats pel fenomen que ha alterat absolutament tots els àmbits de les nostres vides: la pandèmia de la Covid-19. Aquesta greu crisi sanitària, social i econòmica ha posat les organitzacions socials i polítiques davant del mirall ja que el confinament i la resta de restriccions han debilitat les diferents opcions de participació i militància social i política, però també ha reforçat el cos ideològic del nostre projecte polític. Situar al centre les persones, la defensa del bé comú i la protecció dels drets socials des d’uns serveis públics potents, de qualitat i accessibles per a tothom han estat elements clau del nostre discurs polític abans, durant i després de la pandèmia.

 

A totes les administracions on governa, l’espai polític d’En Comú Podem – Unidas Podemos ha demostrat que una crisi es pot gestionar d’una altra manera. La resposta a la crisi econòmica originada al 2008 va consistir en rescatar els bancs amb quantitats milionàries sense cap tipus de retorn social, al contrari, bancs rescatats amb diners públics seguien desnonant famílies per a les quals no hi havia cap rescat ni per part de l’Estat ni de la Generalitat. En aquesta nova crisi, la resposta ha estat diferent, prioritzant el manteniment dels llocs de treball i l’escut de protecció social per a les famílies més vulnerables.

 

La bona gestió per part de líders del nostre espai com la Vicepresidenta del govern de l’Estat, Yolanda Díaz, o d’alcaldies de la nostra comarca tan importants com Sant Feliu de Llobregat o El Prat de Llobregat ens encoratgen per seguir creixent al Baix Llobregat i a Catalunya. Hem liderat amb orgull la lluita contra una ampliació de l’aeroport basada en un model de creixement que no compartim. De la mateixa manera, compartim amb orgull el procés encetat per l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat, conjuntament amb la ciutadania,  per configurar entre totes una nova ciutat, gràcies al soterrament de les vies del tren.

 

Hi ha una alternativa al pragmatisme extrem i al processisme. Una alternativa basada en la justícia social i la radicalitat democràtica, en una nova economia verda i feminista que creu que és possible conciliar progrés social i econòmic amb més protecció ambiental. De fet, som l’alternativa que precisament demostra que aquesta és l’única opció de progrés: una economia verda, que generi llocs de treball en sectors com la mobilitat sostenible, les energies renovables i el foment de l’economia circular.

 

Catalunya i el Baix Llobregat han d’obrir una nova etapa, i en aquesta nova etapa volem ser decisius i decisives. Volem continuar construint aquesta alternativa de progrés basada en la transformació social, democràtica, ecològica i feminista. Som l’esquerra transformadora. Després d’anys i anys de rescats socials i emergències, de conformar-nos amb reparar tot allò que el neoliberalisme espatlla, hem de reivindicar la possibilitat d’un futur millor. Un futur amb millors condicions laborals, amb pobles i ciutats sostenibles ambientalment, amb serveis públics de qualitat, amb garantia de rendes i d’una ocupació digna, amb l’educació pública com a millor eina d’emancipació i progrés social, un futur de comunitats cohesionades socialment, equitatives i inclusives amb la diversitat. Un futur esperançador, un horitzó cap al qual pagui la pena caminar.

 

Claudio Carmona

Responsable d’Acció Política de Catalunya en Comú del Baix Llobregat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here