La darrera de les excursions per les muntanyes del Baix Llobregat ens portarà des de Collbató fins al Monestir de Montserrat (705), pujant per les Coves del Salnitre (491) fins al Pla de Sant Miquel (849) i baixant per la Santa Cova (605). És un recorregut esplèndid per la zona sud del massís de Montserrat, que permet gaudir de meravelloses vistes i d’una bona jornada de muntanya.

Aproximació: anant per la autovia A-2 en direcció a Lleida, al km 575 hem de prendre la sortida a la dreta cap a Collbató i anar a buscar la carretera B-112 que va a les Coves del Salnitre i Monistrol. Al km 1,5 prenem una pista cimentada a l’esquerra fins a l’àrea de lleure de La Salut (392), on podem aparcar el cotxe. Cal dir que l’aparcament no és massa gran i sol omplir-se de cotxes molt aviat.

Nosaltres varem haver de retrocedir fins al nucli urbà de Collbató per aparcar. Finalment ho varem fer al carrer del Mil·lenari (359) i varem continuar a peu fins a l’església de Sant Corneli (390; indicador), i per un corriol arribar a la carretera B-112 (indicador), seguir pel corriol fins a la cruïlla de l’ermita on varem girar cap a la dreta fins a l’àrea de lleure de La Salut. Van ser uns 20 minuts addicionals de caminada pel nucli històric de Collbató.

0.00 Àrea de lleure de la Salut (392): cal seguir un camí al nord i després a l’est (indicadors dels senders GR 172, GR 5 i GR 6, Camí de Sant Jaume i Coves del Salnitre) travessant una barrera que impedeix el pas de vehicles. El tram final discorre per una pista cimentada i un tram d’escales (449).

0.20 Coves del Salnitre (491; indicador): passem pel davant de les coves seguint el camí de les Feixades (o de les Canals) que ressegueix la cara sud de la muntanya de Montserrat. El corriol vira al nord i en una cruïlla (429; indicador) seguim recte pel camí de la Cova.

1.00 Superem unes ziga-zagues per terreny rocallós (430) i continuem pujant per unes amples ziga-zagues. Passem per l’esquerra de La Fita (cota 647, amb un pal al capdamunt).

1.40 Bifurcació (652): seguim per l’esquerra el camí de Sant Miquel (indicador dels senders GR 172, GR 5 i GR 6). El corriol vira al sud i després al nord.

2.30 Pla de Sant Miquel o dels Soldats (849; indicador). D’aquí surten els camins cap a Collbató per les Bateries i cap a Sant Joan. Descansem 20 minuts i aprofitem per esmorzar. Després seguim per un camí cimentat que baixa cap a la dreta. Arribem a una bassa (832) i a la capella de Sant Miquel (823, del segle XIX). Seguim baixant fins a trobar una cruïlla (800; indicador) i seguim un camí cap a la dreta.

3.15 Creu de Sant Miquel (775): esplèndid mirador. Tornem enrere i a la cruïlla (800) seguim baixant cap a la dreta pel camí de Sant Miquel fins arribar a Montserrat (705). Aprofitem per visitar el monestir (uns 40 minuts) i després continuem baixant fins a l’estació de l’Aeri.

4.10 Prenem a la dreta el camí de la Santa Cova (i camí de Sant Jaume) pel costat de la via del tren cremallera. En una cruïlla (620; indicador) seguim cap a la dreta (per l’esquerra els senders GR 96 i GR 5 porten fins a l’estació dels FFCC i Monistrol). Passem pel costat de l’estació inferior del funicular de la Santa Cova (590) i seguim el camí del Rosari.

4.35 En una cruïlla (655; indicador) seguim recte fins arribar a la Santa Cova (605), que visitem en uns 10 minuts. Tornem enrere fins a la cruïlla (655; indicador) i prenem un corriol ombrívol que baixa cap al sud.

5.10 En la cruïlla (652) per la que hem passat al pujar, seguim ara cap a l’esquerra (indicador del senders GR 172, GR 5 i GR 6) i tornem pel mateix camí que hem fet de pujada, passant pel costat de les Coves del Salnitre fins arribar a la pista cimentada (449), per on baixem.

6.40 Àrea de lleure de la Salut (392). Aprofitem per visitar l’ermita de la Salut (398) i continuar uns 20 minuts més fins arribar on hem aparcat el cotxe, al nucli urbá de Collbató.

Dificultat: mitjana. El desnivell és de 497 metres a l’anada i 140 metres a la tornada: 597 metres en total. Sense comptar els descansos, hem estat 5 hores i 25 minuts de marxa (6 hores i 5 minuts si comptem el tram des de Collbató). L’itinerari discorre per terreny irregular (imprescindible un bon calçat), amb algunes pendents fortes i trams de corriol estrets. No recomanable per a nens molt petits o persones amb molt de vertigen.

Jordi Bosch, Soci del GEPS i de la FEEC

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here