L’Ajuntament de Cervelló ha posat en marxa el Projecte Tarradellas per promoure la figura i els valors del president nascut en aquest municipi.

El projecte consta de diverses accions destinades a difondre el llegat del president Tarradellas a la ciutadania, destacant el valor de la perseverança per al creixement personal i social com a eix central. Alhora vol promocionar nous motius de visita al municipi a partir de la identificació de Cervelló amb la figura de qui fou president de la Generalitat.

Configuren la idea la creació d’un espai de contemplació i reflexió al voltant del que va significar Tarradellas i d’un espai que representi els valors i elements essencials de Cervelló. Un aspecte fonamental és la dignificació del panteó del cementiri municipal on descansen les seves despulles i les de la seva família.

Entre les activitats que acompanyen al projecte destaca el lliurament del Premi Tarradellas Persevera, que en la seva primera edició es celebrarà aquest diumenge, dia 21 de novembre, a l’Església de Santa Maria de Cervelló. Es vol reconèixer accions, persones o entitats relacionades amb el valor de la perseverança i pel foment d’actituds constructives com la voluntat de diàleg, la capacitat de negociació o el respecte. El guardonat d’aquest any és el doctor Bonaventura Clotet, “per la seva perseverança que salva vides i genera esperança a la societat”, segons afirma l’Ajuntament.

El mateix dia 21 al matí es presentarà el projecte a través de la ruta teatralitzada pels llocs de Cervelló que van ser claus en la vida del president, des de la seva casa natal fins el cementiri municipal.

Josep Tarradellas i Joan, va néixer l’any 1899 a Cervelló. Durant la seva infància al poble, rebé el que constituïren les primeres influències en el camp de la política. Allà el seu pare, convençut republicà, l’educà en els valors de la República i també va tenir ocasió d’escoltar el discurs que l’advocat Francesc Layret va pronunciar al seu poble, segons explica Lluis Maria de Puig al seu llibre “Tarradellas”, publicat l’any 1989. L’any 1914 la família es traslladà a Barcelona.

Tarradellas fou elegit diputat per ERC l’any 1931 i va passar a formar part del Govern de la Generalitat com a conseller de Governació. Després d’ocupar altres càrrec al govern es va exiliar, perduda la guerra, l’any 1939.L’any 1954, a Mèxic, va ser escollit president d ela Generalitat. La seva residència a França, a Saint -Martin- le -Beau, va ser un punt de referència per al manteniment de la legalitat republicana durant la dictadura franquista. L’any 1977, ja allunyat d’ERC,  va tornar a Catalunya i va exercir durant tres anys el càrrec de president de la Generalitat restaurada, encapçalant un govern d’unitat. La frase “Ciutadans de Catalunya, ja soc aquí” ha passat a la història. Va morir l’any 1988 i és enterrat al cementiri del seu poble, Cervelló.

Font sobre el Projecte Tarradellas: Ajuntament de Cervelló

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here