La formació i la qualificació professional són elements estratègics del mercat de treball i de l’economia d’un país. En l’actual context de transformació tecnològica i digitalització, aquesta formació esdevé més que mai un element clau. Sense les capacitats, el coneixement i les competències que calen, aquest canvi no serà possible. Una transformació que es sustenta de manera important en aquest coneixement, com element de valor en front de la resta de recursos productius. Dins de la formació, la FP és una de les passarel·les en el camí per promoure la innovació i la digitalització, i per això necessitem desenvolupar un sistema curricular potent, com a element també estratègic de competitivitat del Baix Llobregat.

Tanmateix, des de PIMEC constatem que persisteixen dèficits de professionals amb la qualificació necessària per atendre les necessitats de les empreses, que es veuen amb dificultats tant per afrontar les reposicions per jubilacions, com per atendre noves contractacions. Tot això fa que ens plantegem si l’oferta formativa actual s’ajusta a les necessitats d’aquestes empreses. Hem manifestat en diverses ocasions que cal prioritzar la demanda de formació per davant de l’oferta, i ara més que mai davant aquest escenari disruptiu, prestant la màxima atenció a l’orientació professional i posant al centre de l’aprenentatge les persones que aprenen, tal com ens recomana l’OCDE en la seva síntesi del coneixement i els principis que l’han d’orientar. Així mateix, hem reivindicat el reconeixement del paper de l’empresa i els gremis com agents formatius en el model de FP Dual.

En aquest context, la col·laboració entre els diferents actors implicats en el sistema és imprescindible per acostar l’oferta de formació a la realitat del teixit productiu del territori, una tasca on tots tenim un paper a fer i una responsabilitat prou important. Està en joc la capacitat d’adaptar-nos i poder formar part d’aquesta nova economia del coneixement i quelcom més important, donar als nostres estudiants eines per poder aconseguir una prospera vida professional.

 

Joan Soler. President de PIMEC Baix Llobregat i Conseller Delegat de Soler i Sauret

Fotografia: Ajuntament del Prat de Llobregat

 

 

 

 

 

 

 

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here