Tots els municipis del Baix Llobregat estan celebrat aquesta setmana multitud d’actes contra la violència masclista: el moviment feminista, partits, entitats i institucions han organitzat múltiples activitats per lluitar contra aquesta xacra. En destaquem tan sols unes quantes:

A la capital de la comarca, Sant Feliu de Llobregat, aquest dimecres té lloc una masterclass gratuïta d’autodefensa feminista, el dijous s’abordarà, des del punt de vista jurídic, el fenomen nefast de la violència vicària i hi haurà una xerrada sobre dona gitana i feminisme romaní, el divendres pel matí una Jornada d’indicadors de gènere i urbanisme a la ciutat, i al vespre, es presentarà el llibre “A pesar de tí, vencí” ; i encara el dimarts de la setmana que ve, First Round amb la Cía. Las Fritas i una taula rodona sobre l’impacte de la violència masclista en la salut mental de les dones.

Cornellà posa la lupa contra la violència masclista i vol aprofundir i posar més atenció en la detecció, actuació i acompanyament dels diferents tipus de violència. La campanya posa especial èmfasi en l’adolescència per a evitar aquest tipus de conductes entre els i les més joves. La iniciativa inclou una pàgina web on s’exposen amb detall els diferents tipus de violència masclista mitjançant vídeos i càpsules informatives que es difondran a través de les xarxes socials del consistori i @igualtatcornella.  Entre els actes destaca la conferència que va tenir lloc aquest dimarts sobre violències invisibles.

L’Ajuntament i les entitats de dones de Sant Joan Despí han organitzat un Novembre feminista contra les violències masclistes. El programa inclou la celebració de la IV Jornada Feminista contra les violències masclistes, presentacions der llibres i xerrades, com la que protagonitzarà Raquel Riba Rossy, dibuixant, escriptora i autora de la popular Lola Vendetta, aquest dimecres dia 24. Sant Joan també acull dues exposicions: “Lliures i sense por”, i “La representació dels cossos de les dones”.

El Prat de Llobregat també està vivint amb intensitat els dies anteriors i posteriors al 25N . S’analitzarà la violència  vicària, es celebraran altres taules rodones com la de “Paraula contra la guerra” o “Les dones del Prat i la repressió franquista”; es presenta el llibre “Mujeres migradas” de Cinthya Maldonado, es fan diversos tallers i una sessió oberta Terra de Canvi titulada “Brodem contra la violència masclista”. Els actes tindran continuació durant la primera quinzena de desembre.

També els municipis més petits participaran en els actes a l’entorn del 25 N . Castellví de Rosanes ha obert espais de reflexió per detectar situacions de violències masclistes i Begues ha organitzat l’endemà, dia 26, la xerrada “Com afecta a la salut mental el fet de ser dona”  i l’espectacle d’improvisació “Dona escènica”.

També els partits participen de l’esperit reivindicatiu de la jornada. Els Comuns organitzen aquest dimecres, a les 7 de la tarda, a la Sala Polivalent American Lake, de Gavà, un acte titulat “Feminismes per a combatre les violències quotidianes”.

Per la seva banda, Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ha llançat una campanya per promoure que les dones denunciïn l’assetjament als transports. És una campanya de prevenció de l’assetjament sexual i per raó de sexe a les xarxes de metro i autobús. Un dels lemes és “Si algú s’apropa més del compte, denuncia-ho”.

Però el nexe comú entre tots els actes que es celebren al Baix Llobregat és la lectura del Manifest institucional per l’erradicació de les violències contra les dones, que normalment es fa a les places dels ajuntaments el mateix dia 25 a les 12 del migdia o al vespre. L’altra acte amb participació de tots els municipis  és la Marxa comarcal contra les violències masclistes que culminarà al Parc de Torreblanca de Sant Feliu de Llobregat, el diumenge dia 28, al migdia.

 

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here