Des de SUDS – Associació internacional de solidaritat i cooperació, lluitem contra les violències masclistes perquè són una de les principals vulneracions de drets humans, manifestació extrema de la discriminació basada en les relacions desiguals entre homes i dones. Transversal en totes les cultures i països, en àmbit públic i privat, de dimensió universal, s’expressen amb múltiples formes, i són part orgànica del sistema patriarcal. Les violències masclistes tenen la seva arrel en estructures culturals, socials, simbòliques, que les normalitzen i justifiquen. Estan integrades en els comportament quotidians i la seva reproducció s’articula a través de la naturalització i la minimització: acudits, cançons, publicitat, literatura, mitjans de comunicació, pel·lícules, converses…

 

Les violències masclistes són estratègies de sotmetiment, control i opressió de les dones i de totes aquelles persones que no s’adapten a la normalitat imposada pel sistema patriarcal. Per enfrontar aquest sistema excloent, violent i discriminatori, des de SUDS reivindiquem els feminismes diversos, que acullen i reconeixen sabers i resistències de dones de diferents procedències i latituds. Els feminismes són profundament transformadors, perquè proposen un model alternatiu que posa en el centre la vida, la sostenibilitat del planeta, el respecte a la diversitat, i una vida digna per tothom.

 

La pandèmia del Covid19 ha precaritzat encara més les vides de les dones. Ha aprofundit la pobresa i deteriorat les condicions de vida, impactant greument en la situació de les dones i les nenes, que s’han vist obligades a una major convivència amb els seus agressors. Moltes vegades i en molts llocs del món, sense accés a serveis d’atenció i protecció. Però, malgrat aquest context tan advers, les dones ens hem organitzat, hem liderat grups en barris i comunitats per accés a aliments i articles de primera necessitat, hem acompanyat i tingut cura de dones que han sobreviscut a violència masclista, hem denunciat violacions de drets humans, hem defensat serveis públics de salut i d’educació, hem sortit al carrer per cridar que volem caminar sense por, que volem decidir sobre els nostres cossos, que si toquen a una ens toquen a totes, que som fortes i sabies, que trenquem el silenci i diem prou!, i que volem viure vides dignes lliures de violències.

 

Així, juntes i aliades, hem fet de la sororitat i la justícia el lloc de la nostra política, per contar la història de les nostres resistències i col·locar les dones i les seves experiències al centre. Les dones ens movem i gestem espais per desarticular les violències patriarcals. I el nostre caminar ens ha donat la dimensió de quantes som en aquest despertar col·lectiu, que protagonitzem per imaginar el món que volem. I per això, prenem els carrers i ens reconeixem les unes en les altres. I aquestes són les lleis de les dones: que totes estiguem fora de perill. NO VOLEM SER VALENTES, SOM LLIURES”[1]

 

Lola Badenes. Àrea de Feminismes de SUDS

Mònica Ximeno. Presidenta de SUDS

  1. Extracte del Manifest fundacional de la Xarxa Anawanti per una vida lliure de violències

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here