Dos dies després que el seu poble natal, Collbató, celebrés les Jornades de Música Amadeu Vives, de les que ElBaix.cat ja va informar, la casualitat ha fet que el compositor torni a ser actualitat.

La partitura i els documents de representació de l’òpera “Artús”, del músic de Collbató, ha sortit a la llum després d’anys de trobar-se desapareguts. La troballa es va fer pública durant la primera reunió anual posterior a la pandèmia de la Societat del Gran Teatre del Liceu, celebrada a Barcelona aquest passat dimarts 23 de novembre. Els hereus de la família Sant i Pont, propietària de l’obra, en varen fer donació a l’Arxiu Històric del Liceu, segons ha informat la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) que, a través d’un equip de la Biblioteca d’Humanitats i del Dipòsit Digital de Documents, gestiona l’Arxiu.

El material lliurat al Liceu està format per la partitura original completa, el llibret de Sebastià Trullol i Plana, els dissenys de figurins de l’il·lustrador teatral Lluís Labarta, els materials d’orquestra i diversos documents històrics.

Francesc Cortés, catedràtic de Musicologia de la UAB, ha explicat que és un fet insòlit que es conservi tot el material d’una òpera. I ha afegit que la recuperació del material és molt important “per a la preservació i conservació del nostre patrimoni musical”.

Vives va fer aquesta òpera, basada en la llegenda bretona d’un relat de Walter Scott, l’any 1896. Va ser estrenada l’any 1897 al Teatre Novetats de Barcelona ,amb molt bon èxit, però no va tornar a ser representada ni en queda cap enregistrament. Després de l’estrena uns membres de la Societat del Gran Teatre del Liceu, José Pont i Miguel Pons, van comprar el material i van intentar, sense èxit, que es representés a Hamburg, París i Milà. Després es va perdre el seu rastre. Però durant aquest temps tots els documents han estat guardats pels hereus de la família Sant i Pont. En veure que prenia forma el projecte de digitalització de l’Arxiu Històric de Liceu van comunicar a l’entitat que eren els dipositaris de la documentació. Segons la UAB, “fins ara aquesta obra no havia estat localitzada i es desconeixia tot el procés al seu voltant” . Ara “la partitura completa torna a sortir a la llum”.

L’estrena d’Artús va permetre a Amadeu Vives, nascut al Baix Llobregat, a Collbató, l’any 1871, sortir de la delicada situació econòmica en que es trobava i va fer possible que pogués marxar a Madrid a provar sort amb la composició de les sarsueles que el van fer famós. Les despulles del compositor reposen al cementiri de la població on va néixer.

Font i fotografia: UAB

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here