Per garantir un habitatge digne i assequible a la ciutadania, l’AMB té en marxa diverses estratègies: la construcció de pisos (mitjançant l’operador mixt d’habitatge de lloguer assequible, HMB, i l’IMPSOL), l’impuls a la rehabilitació canalitzada pel Consorci Metropolità de l’Habitatge i la investigació del mercat immobiliari a través de l’Observatori Metropolità de l’Habitatge de Barcelona. Al Baix Llobregat, bona part dels recursos es destinen a les promocions de lloguer protegit

La dificultat de força segments de la població de la metròpolis de Barcelona per accedir a un habitatge digne a un preu que es puguin permetre és un dels principals problemes que actualment afecten aquest territori. Davant l’escassetat de pisos de lloguer assequible, l’AMB porta a terme diferents estratègies per augmentar el parc públic d’habitatge al territori metropolità.

L’AMB va subscriure un protocol de col.laboració amb el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana i la Generalitat de Catalunya, per fomentar la construcció d’habitatge de lloguer assequible, que es concreta en el foment de la promoció de 1.206 habitatges per part de l’IMPSOL/AMB. L’any 2021, l’AMB ja ha rebut en base a aquest protocol la notificació de la subvenció de 5,4M€ concretats en els 327 primers habitatges, en 8 promocions a finalitzar abans del 2025.

Antonio Balmón, vicepresident executiu de l’AMB, valora que aquesta contribució econòmica “és un reconeixement a la solvència i experiència de l’AMB en la promoció i gestió d’habitatge protegit. En els darrers trenta anys hem construït més de 5.000 habitatges amb protecció oficial al territori metropolità”.

L’eficiència energètica, prioritària en els nous immobles

La majoria de l’oferta de pisos nous projectats per l’AMB al Baix Llobregat s’articula a través de l’IMPSOL, que construeix una tipologia d’habitatges que s’adequa a les necessitats i demandes de la ciutadania després de la crisi de la Covid-19: sostenibles, inclusius i flexibles.

Així, els edificis que l’IMPSOL desenvolupa a la comarca redueixen la petjada ecològica i minimitzen les emissions de CO2 i demanda energètica posterior. Per fer-ho possible, incorporen materials reciclats i reciclables, sans i saludables, reforcen els aïllaments tèrmics i la ventilació creuada, aposten pel sistema d’aerotèrmia per a calefacció i producció d’aigua calenta, i incentiven la producció d’electricitat amb plaques fotovoltaiques per als serveis comunitaris.

D’altra banda, els interiors dels habitatges s’han dissenyat tenint en compte tant el model tradicional de família com les noves maneres de viure, que trenquen les jerarquies espacials i els repartiments de rols i poder tradicionals. Per això, la cuina esdevé un espai central, s’eliminen passadissos i totes les estances tenen dimensions similars. A més, les promocions tenen una forta vinculació amb el paisatge urbà, i s’han marcat com a objectius generar una ciutat amb més qualitat urbana i millor integrada amb el seu entorn natural.

Dels 1.080 habitatges en diferents fases que l’IMPSOL promou al Baix Llobregat amb la col·laboració dels ajuntaments, 885 (és a dir, un 82%) estan destinats a lloguer assequible, i només 195 a la venda. A aquests projectes cal afegir-hi els 110 habitatges de lloguer ubicats al Saló Central de Sant Boi de Llobregat que s’encarregarà de construir Habitatge Metròpolis Barcelona (HMB), un nou operador mixt de lloguer assequible participat en un 50% pel sector públic (25% l’AMB i 25% l’Ajuntament de Barcelona) i l’altre 50% per l’empresa privada NICRent Residencial SL. El nou edifici de Sant Boi està inclòs a la primera fase del desplegament del projecte de la nova societat, que s’iniciarà a finals del 2023.

Rehabilitar per estalviar energia i diners

Un altre eix dins de les polítiques d’habitatge de l’AMB que guanya importància és el de la rehabilitació d’edificis, i fins i tot de barris sencers de la metròpolis, amb el criteri prioritari de generar eficiència energètica. L’instrument per fer-ho és el Pla Metropolità de Rehabilitació d’Habitatges, aprovat el desembre del 2020 i vigent fins al 2030.

Les actuacions se centraran principalment en el parc de 400.000 edificis residencials construïts abans dels anys 80 a la corona metropolitana. Pròximament, els propietaris rebran una carta on se’ls informarà de la problemàtica del seu immoble i quin seria el pressupost, la subvenció i la quota a pagar.

José Antonio Artímez, director del Consorci Metropolità de l’Habitatge (CMH), sosté que “tenint en compte que el 40% de les emissions d’efecte hivernacle provenen d’edificis i que el decret contempla subvencions molt importants, la rehabilitació per a guanyar eficiència energètica als edificis plurifamiliars surt a compte tant des del punt de vista ambiental com econòmic”.

HMB, la primera societat mixta de lloguer assequible d’Espanya, construirà a la metròpolis de Barcelona 4.500 habitatges protegits per sota del preu de mercat en vuit anys

Els habitatges desenvolupats per l’IMPSOL són sostenibles, inclusius i flexibles i prioritzen tant la qualitat arquitectònica com la urbana:

• 885 habitatges dels 1.080 projectats actualment són de lloguer assequible. És a dir, un 82% del total. 

• 10 municipis del Baix Llobregat són destinataris d’un total de 19 promocions projectades (18 per l’IMPSOL i una per HMB). La primera fase d’HMB preveu 110 pisos a Sant Boi de Llobregat.

Render promoció HMB a Montgat. Nitidus arquitectes + Eduard Gutiérrez.

Habitatge Metròpolis Barcelona (HMB), la primera societat mixta de lloguer assequible d’Espanya, construirà pròximament 110 habitatges a la zona del Saló Central de Sant Boi de Llobregat.

Aquest projecte forma part de la primera de les quatre fases que HMB –participada per l’AMB (25 %), l’Ajuntament de Barcelona (25 %) i la unió de les privades Cevasa i Neinor (50 %)– té previst desenvolupar durant els pròxims vuit anys a Barcelona i la seva àrea metropolitana. En total, es construiran 4.500 habitatges de lloguer permanent i per sota del preu de mercat, amb una inversió de 116 milions d’euros.

La fase incial preveu la construcció d’un total de 640 habitatges a solars de Sant Boi de Llobregat, Sant Adrià del Besòs, Montgat i Barcelona.

Segons Balmón, “la constitució d’HMB és la culminació d’un esforç ferm per impulsar polítiques metropolitanes d’habitatge de lloguer assequible que responguin a les necessitats reals dels ciutadans i facin front a l’emergència de l’habitatge”.

 

Font: AMB

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here