La sentència del Tribunal Suprem que avala la del Tribunal Superior de Justicia de Catalunya contra la immersió lingüística a les escoles, declarant obligatòria una quota del 25 per cent de les classes en castellà, ha produït indignació en bona part dels partits polítics catalans i en la comunitat educativa.

Una de les primeres manifestacions d’aquesta indignació són les mocions rebutjant les imposicions derivades de la sentència i les que donen suport al manifest elaborat per la plataforma Somescola. Aquesta organització ha convocat una manifestació el proper dia 18 de desembre a l’Arc del Triomf de Barcelona.

A Sant Just Desvern, amb alcaldia socialista i un pacte de govern entre el PSC i els Comuns de Movem Sant Just, aquests dos grups més Junts per Catalunya, CUP, ERC i una regidora no adscrita, van presentar al Ple del passat dijous 25 de novembre una moció conjunta sobre la sentència del 25 per cent de castellà a l’escola i d’adhesió al manifest de Somescola. Tots el grups hi van votar a favor excepte un regidor no adscrit, que es va abstenir.

També a Sant Feliu de Llobregat, l’Ajuntament, amb alcaldia dels Comuns i pacte de govern de Comuns i ERC, aprovava el mateix dia una moció presentada per aquests dos grups defensant la immersió lingüística. La moció va ser aprovada amb els seus vots i els del PSC, després que els socialistes hi presentessin una esmena. Tots Som Sant Feliu es va abstenir i Ciutadans, Veïns i el regidor no adscrit ex membre del PSC i de Ciutadans hi van votar en contra.

El manifest de Somescola inclou quatre punts:

  • Denuncia un nou intent d’agressió al model d’escola catalana i al seu enfocament pedagògic.
  • Considera intolerable la intromissió dels tribunals per regular el model i la política educativa del país.
  • Adverteix que la sentència abona arguments falsos i perillosos d’instrumentalització política de l’educació i de la llengua.
  • Recorda que no ens trobem davant un cas aïllat

Finalment, el manifest insta a blindar el consens en relació a la llengua.

La moció presentada per Comuns i ERC a San Feliu destaca els següents aspectes:

  • Rebutja la providència del Tribunal Suprem que avala la sentència del TSJC i que respon a criteris basats en una llei derogada com era la LOMCE.
  • Rebutja tot atac que posi en perill la immersió lingüística .
  • Rebutja la voluntat d’alguns partits polítics de trencar el model d’escola catalana i que busquen dividir i segregar la nostra societat.
  • Insta al Govern de la Generalitat a que adopti totes les mesures necessàries per garantir el model d’èxit de la immersió lingüística a l’escola.
  • Dona suport al nostre model d’escola i reconeix el paper que la comunitat educativa ha tingut en la defensa del model exitós, compromès amb la cohesió social que garanteix la igualtat d’oportunitats i que assegura el coneixement de totes les llengües per part de l’alumnat.
  • Defensa l’escola catalana com a eina clau per a la cohesió social.
  • Es compromet a actuar de manera activa en suport del model educatiu català.
  • Insta al Govern de la Generalitat a garantir els recursos econòmics i de plantilla necessaris per a mantenir el model d’immersió lingüística a tots els centres educatius públics.

Segons informen els Comuns, durant aquest mes de desembre la pràctica totalitat dels ajuntaments del Baix Llobregat debatran la moció que sobre aquesta problemàtica aquest grup ha elaborat i presentat.

 

Fonts: Ajuntament de Sant Just Desvern i Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here