Salvador Esteve i Figueras, alcalde de Martorell entre 1987 i 2003 i entre 2007 i 2015, ha estat nomenat Fill Predilecte de la ciutat en un Ple Extraordinari celebrat el passat divendres dia 10 de desembre

Aquest tipus de nomenaments acostumen a suscitar un gran consens i a ser aprovats per unanimitat. Així ha passat darrerament a la comarca amb els reconeixements a l’exalcalde del Prat de Llobregat, Lluís Tejedor, i al periodista Tomàs Alcoverro a Molins de Rei. Però aquesta tònica no ha tingut continuïtat a Martorell: el nomenament va ser aprovat per 11 vots a favor, 5 abstencions i 2 vots en contra.

Alguna cosa passa si observem la composició de l’actual consistori: Junts té 12 regidors, el PSC 4 –malauradament els socialistes han perdut molt recentment a Lluís Tomàs, el seu portaveu al Ple municipal. Per això el PSC només va emetre 3 vots (abstencions) al Ple extraordinari-, els Comuns de Movem 2, ERC 2 i Ciutadans 1 -que no va assistir al Ple extraordinari. Els números deixen clara una cosa: només el partit del govern va votar a favor del nomenament.

I és que la gestió de Salvador Esteve té llums i ombres. L’alcalde Xavier Fonollosa, ara militant del PDECAT, ha forçat, doncs, la celebració d’un Ple en el que s’ha evidenciat que la seva proposta no disposava del consens que sembla imprescindible en casos com aquest, fet al que s’ha sumat el moment de profund dolor dins la família socialista de Martorell, per la pèrdua del seu dirigent fa pocs dies.

Esteve, nascut l’any 1945 a Martorell, va estudiar Comerç i Comptabilitat i, durant més de 20 anys, va treballar d’interventor en una oficina d’una Caixa d’Estalvis. Va ser membre de l’escoltisme. Va ser regidor de Martorell des de 1979 a 1984. L’any 1987 va arribar a l’alcaldia, càrrec que va ostentar fins l’any 2003, quan va ser substituït per un govern de PSC, ERC i ICV; l’any 2007 va ser escollit novament alcalde i en va ser fins l’any 2015.

També ha estat vicepresident primer del Consell Comarcal del Baix Llobregat, diputat al Parlament de Catalunya i president de l’Associació Catalana de Municipis i Comarques. I entre el 2011 i el 2015 va ser president de la Diputació de Barcelona.

Segons l’actual consistori, Salvador Esteve “va impulsar la transformació de Martorell del gris al color”. En destaca les seves actuacions en favor de “l’urbanisme al servei de les persones” i la seva aposta pels serveis municipals de tipus social.

L’origen del vots en contra i les abstencions en el Ple de divendres cal buscar-lo previsiblement en la denominada operació Estela, una investigació impulsada per la UDEF i la Fiscalia Anticorrupció, en relació a una presumpta trama de desviament de fons públics dins la Diputació de Barcelona quan Esteve la presidia.

Salvador Esteve va ser detingut l’any 2018 com a presumpte responsable d’aquesta trama, al costat de 21 persones més. La seu central de la Diputació va ser objecte de registre per part de la policia. Esteve està investigat pel Jutjat número 1 de Barcelona al costat de 49 persones més, entre les que es troben el diputat de Junts, Francesc de Dalmases i Victor Tarradellas, president al Fundació Catmón. Aquest mateix any 2021 Esteve ha estat citat a prestar declaració.

A més, tampoc es pot obviar el fet que el nomenament de fill predilecte per part del consistori s’hagi produit amb l’evident buit que deixa el difunt Lluís Tomás. Fonts municipals asseguren que diversos grups van demanar que el ple es posposés, doncs durant la mateixa celebració del Ple extraordinari, Tomás estava sent vetllat al tanatori municipal. El descontent per aquesta situació ha tingut ressò també a les xarxes socials.

Fotografia: Regió 7

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here