EL Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola està finalitzant aquest mes de desembre diferents intervencions als terrenys forestals amb l’objectiu de reduir el risc d’incendi, cosa que millora l’estructura de la massa arbòria i en fa augmentar la resiliència.

Aquestes actuacions són la base del Programa de prevenció d’incendis forestals del Consorci, que inclou tant  aquests tipus d’accions com la coordinació del dispositiu de detecció d’incendis forestals que s’activa durant els mesos d’estiu.

Les principals actuacions són:

  • Aclarida selectiva de les masses forestals.

Consisteixen en eliminar una part dels arbres i fer-hi una reducció selectiva de la vegetació de l’estrat arbustiu. A la comarca s’ha actuat en pinedes de pi pinyer procedents de repoblacions dels anys vuitanta al turó d’en Cors, a Sant Just Desvern.

  • Manteniment de la vegetació adjacent a la xarxa de camins.

L’actuació es porta a terme a les voreres de camins al llarg de 45 km.

Aquestes intervencions es realitzen principalment durant els mesos de tardor i hivern, època en que la vegetació està en un estat més latent i per tant es pot recuperar millor de les estassades o tales.

La matèria orgànica extreta es deixa al sotabosc per tal que s’incorpori al terreny i incrementi la riquesa en carboni del sòl forestal.

El PEPNat estableix directrius en la gestió del territori per incrementar la resiliència del Parc Natural i l’estabilitat del bosc davant els incendis. El Pla fa tres propostes:

  • El foment del mosaic agroforestal per lluitar contra l’abandonament agrícola.
  • La corresponsabilitat i cogestió a les finques privades.
  • La creació d’un espai funcional, és a dir, d’una zona de transició entre els límits del parc i les zones urbanes.

Font: AMB

 

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here