ElBaix.cat està en condicions d’anunciar una noticia de gran importància per a la comarca: el Barça jugarà la temporada 2023/24 al Baix Llobregat, en concret al RCDE Stadium, de Cornellà- El Prat.

L’aval aclaparador dels socis i sòcies a la proposta d’Espai Barça, sotmesa a referèndum el passat 19 de desembre, ha precipitat els esdeveniments. Atès que les obres de remodelació del Nou Camp podrien impedir al primer equip masculí disputar-hi els seus partits durant la temporada 2023/24, la junta directiva de Joan Laporta es veu obligada a buscar una alternativa. Tot i que ja s’han iniciat contactes amb l’Ajuntament de Barcelona, l’Estadi Lluís Companys de Montjuic es considera inadequat per l’elevat cost que suposaria adaptar-lo als requeriments de la competició. La idea de Laporta d’ampliar amb graderies suplementàries l’Estadi Johan Cruyff, de Sant Joan Despí, va fer aigües quan l’alcaldessa de la localitat i la del municipi veí, Sant Feliu de Llobregat, van mostrar la seva preocupació per una opció que no havia previst l’impacte de trànsit i de manca d’estacionament que provocaria. Aquests factors havien portat a la directiva del Barça a replantejar-se la sortida del Nou Camp i a intentar buscar una fórmula per compaginar les obres amb la seva utilització, també durant la temporada 2023/24.

Però de sobte, s’ha produït un canvi radical i inesperat. En una reunió d’urgència, celebrada fa pocs dies a la seu del Consell Comarcal del Baix Llobregat, les alcaldesses de Sant Joan Despí, Belén García, de Sant Feliu de Llobregat, Lidia Muñoz, i els alcaldes del Prat de Llobregat, Lluís Mijoler, i de Cornellà, Antonio Balmón, van decidir proposar el camp de Cornellà- El Prat com alternativa; s’evitarien així els problemes que provocaria utilitzar l’estadi Johan Cruyff però s’aconseguiria que el Barça jugués al Baix Llobregat, amb la promoció mundial que el fet suposaria per a la comarca.

Mijoler i Balmón han realitzat aquests darrers dies una autèntica marató de gestions, presencials amb el president del Barça, Joan Laporta, i telemàtiques, amb el president de l’Espanyol, l’empresari xinés Chen Yansheng. L’objectiu ha estat aconseguir que el Barça jugui la temporada 2023/24 al Baix Llobregat. Segons ha pogut saber aquest diari, personalitats de la comarca han participat de forma discreta en les negociacions: Francesc Baltasar, exalcalde de Sant Feliu i exconseller de Medi Ambient, el director de La Vanguardia, Jordi Juan, el periodistes Jordi Évole i Jordi Hurtado, l’exdiputat al Congrés, Joan Tardà i la presidenta del Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat, Genoveva Català .

Malgrat l’oposició inicial de Laporta a jugar al camp del seu rival, finalment s’ha arribat a un acord. El Barça abonarà una quantitat que no ha transcendit en concepte de lloguer al RCD Espanyol, i es negociarà amb la Lliga l’autorització per jugar al mateix camp en jornades alternes. ElBaix.cat ha pogut saber que, una vegada assolit l’acord, Joan Laporta, acompanyat d’una dotzena de directius del Barça, avui, 28 de desembre, quan finalitzi la presentació de Ferran Torres com a nou jugador de l’equip blaugrana, cas que es pugui celebrar avui, es desplaçarà a la Xina per signar de forma presencial el contracte amb el president de l’Espanyol, Chen Yansheng.

Primeres reaccions a Catalunya

Tan aviat com ha transcendit l’exclusiva avançada per elBaix.cat, han començat les reaccions. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i la portaveu d’En Comú Podem, Jéssica Albiach, han expressat, en sortir d’una de les múltiples reunions que mantenen aquests dies, la seva satisfacció per la noticia. El president Aragonès ha considerat que l’acord “permet ampliar la base de la gent que a Catalunya aposta pel diàleg”. Albiach ha remarcat que el pacte entre Barça i Espanyol  “comença a fer possible superar la política de blocs que tant de mal ha fet al país”.

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, en canvi, ha criticat que el president Aragonès hagi avalat l’acord sense consultar al president Puigdemont i ha exigit que el Govern de la Generalitat assumeixi directament la presidència del Barça i de l’Espanyol. La CUP ha anunciat que inicia un procés deliberatiu en les seves assemblees de base i organitzacions associades que culminarà en una jornada de votació. Fonts cupaires han manifestat que, atesa la complexitat del tema i les diferents opcions defensades per Poble Lliure, Endavant, Guanyem i el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), no es preveu que es pugui adoptar una decisió definitiva abans de la temporada 2023/24.

El president d’AENA, el socialista Maurici Lucena, ha fet unes declaracions en les que ha argumentat que l’increment de públic de fora de Catalunya que experimentarà el RCDE Stadium justifica, de forma inexcusable, l’ampliació de l’aeroport del Prat. Lucena ha proposat traslladar la llacuna de La Ricarda, a la zona que ara ocupa el Parc Esportiu Llobregat de Cornellà, fet que aportaria, ha dit, “un toc ecològic a les zones veïnes al camp de l’Espanyol, i permetria als socis i sòcies dels dos equips fer un passeig en barca abans o després dels partits”. Societat Civil Catalana ha proposat, aprofitant l’avinentesa, “unir” els dos clubs en un, que podria denominar-se F.C. Barcelona Española (FCBE) “com a mostra de rebuig al processisme”. L’Assemblea Nacional Catalana (ANC), de la seva banda, ha exigit que es sotmeti a referèndum una decisió “que apropa”, ha afirmat, “el Barça a l’espanyolisme”. Parafrasejant Carme Forcadell, la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, s’ha dirigit a Laporta dient: “President, posi les urnes!” i li ha advertit que, en cas de no fer-ho, serà incorporat al llistat oficial de botiflers.

Els agents socials també s’han pronunciat. CCOO i UGT han valorat positivament l’acord perquè “suposarà un increment de llocs de treball al Baix Llobregat”. Javier Pacheco i Camil Ros han aprofitat per reclamar que s’igualin els sous dels jugadors del Barça i els de l’Espanyol, però, “sense que serveixi de precedent”, per la banda baixa. El president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, reconegut soci de l’Espanyol, ha acceptat la proposta però ha criticat l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, per “provocar una fuga de talent futbolístic cap enfora de la ciutat, a causa de les seves perverses polítiques comunistes”.

Primeres reaccions a Madrid

PP, VOX i Ciutadans han considerat que el pacte és anticonstitucional i han anunciat que el portaran davant els tribunals. Han declarat que confien en la reconeguda imparcialitat i independència del Tribunal Suprem i del Tribunal Constitucional. Des de Madrid, Pablo Casado i Santiago Abascal, han exigit que, mentre no hi hagi sentència, sigui un cos policial espanyol com la Guàrdia Civil, i no els Mossos d’esquadra, qui es faci càrrec de la seguretat del camp, i que els avisos de megafonia i els anuncis publicitaris a l’estadi siguin un 100% en castellà “per reforçar el coneixement d’aquest idioma que es troba en perill de desaparició a Catalunya”. En canvi, Inés Arrimadas ha declinat fer declaracions al·legant que la temporada 2023/24 Ciutadans ja no existirà. També des de la capital espanyola, la presidenta Isabel Díaz Ayuso ha ofert la Comunitat de Madrid com alternativa pel Barça, i ha recordat que “hi ha molts bons camps de futbol a Alcalá de Henares, Valdemoro, Aranjuez i Soto del Real”. La idea de jugar a Madrid ha estat ben acollida pel jugador del Barça, Gerard Piqué, enamorat de la ciutat des que la seva empresa Kosmos Tennis hi organitza la final de la Copa Davis; també s’hi ha mostrat favorable el diputat de Junts, Joan Canadell, que ha reiterat que admira “la llibertat econòmica i social que es respira a la capital d’Espanya”. Aquesta opció, però, ha estat descartada de forma immediata pel Barça pel cost que implicaria un desplaçament de tota la plantilla cada quinze dies a Madrid, fet que no havien valorat com a important ni Piqué ni Canadell.

La reacció més esperada era la de Javier Tebas, president de la Liga Nacional de Fútbol Profesional. Tebas ha expressat que, d’acord amb les seves “fermes i arrelades conviccions democràtiques”, dóna suport al dret a decidir de Barça i Espanyol, i s’ha mostrat obert a estudiar que els dos equips juguin la Lliga en setmanes alternes al RCDE Stadium. Ha posat, però, com a condició que, en el marc del fair play financer, la massa salarial de l’Espanyol computi dins la del Barça i s’hi afegeixi el cost que va suposar la construcció de l’estadi, fet que comportaria que el Barça no pugui fitxar cap jugador durant els propers 30 anys.

ElBaix.cat, més enllà de la diversitat de reaccions que la noticia ha generat, celebra haver pogut donar l’exclusiva d’un acord que suposa un clar benefici per a la comarca del Baix Llobregat.

Fotografia del RCDE Stadium: Wikipedia

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here