L’Associació Estatal de Directores i Gerents de Serveis Socials ha presentat per cinquè any un detallat estudi sobre els pressupostos que els Ajuntaments de més de 20.000 habitants dediquen a “Serveis Socials i Promoció Social” ( Funcional 23 de la seva comptabilitat). Les dades provenen del Ministeri d‘Hisenda i Funció Pública del Govern central  a partir de les xifres del pressupost liquidat l’any 2020.

En base a aquestes dades l’Associació classifica els ajuntaments en quatre categories, en funció de determinats criteris de la seva inversió social:

  • Excel·lents: 37 ajuntaments
  • Pobres: 39 ajuntaments.
  • Sensibles: 20 ajuntaments ( amb un increment del 20 % del pressupost de l’any de pandèmia en relació a l’any anterior).
  • Insolidaris: 25 ajuntaments amb inversions inferiors a la mitjana i que la van reduir en plena pandèmia en més d’un 5 %.

Dins la categoria d’Excel·lents, l’Ajuntament de la ciutat de Barcelona ocupa el segon lloc ( després d’Alcalá la Real, a Jaén), amb 230’24 euros per habitant,  i dos municipis del Baix Llobregat es situen en tercer i cinquè lloc de tot l’Estat espanyol: Esparreguera (198’28 euros)  i el Prat de Llobregat (188’05 euros).

En l’apartat d’ajuntaments Pobres no hi trobem cap municipi del Baix Llobregat, metre que de Catalunya n’hi ha dos: Vila-seca i Roses. Dins la categoria d’ajuntaments Especialment Sensibles durant la pandèmia, de la comarca del Baix Llobregat hi figura també l’Ajuntament del Prat de Llobregat.

Gavà, en canvi, està ubicat entre els 25 municipis Més Insolidaris d’Espanya, segons la classificació de l’Associació autora de l’estudi. Són qualificats d’insolidaris els ajuntaments que durant la pandèmia per COVID-19 van realitzar una inversió inferior a la mitjana de despesa (84 euros per habitant) i van reduir la seva despesa social en més d’un 5% en relació a l’exercici anterior en plena crisi social derivada de la pandèmia. Gavà és l’únic municipi català, al costat de Vila-seca, que figura en aquesta classificació negativa.  La inversió social a Gavà va passar de 87’57 euros per habitant l’any 2019 a 83’00 l’any 2020, amb una reducció del 5 %.

Lluis Mijoler, alcalde del Prat, ha destacat en relació a les dades de l’informe que “ens trobem en un context complicat en que els ajuntaments estem fent esforços brutals per tirar endavant les polítiques socials en general i, especialment, les derivades de la situació de crisi en què ens trobem”. El Prat ha augmentat ara el pressupost dedicat a despesa social per a l’any 2022 en un 3’8 % més respecte el 2021. Mijoler ha reclamat a les altres administracions, com la Generalitat, que estiguin a l’alçada de l’esforç de molts ajuntaments.

Font: Asociación Estatal de Directoras y Gerentes de Servicios Sociales i Ajuntament del Prat de Llobregat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here