“No tornar a coses del passat” és la forma que utilitzen habitualment PP, VOX i Ciutadans per oposar-se a les polítiques públiques de memòria. Curiosament és la mateixa expressió que ha emprat l’alcaldessa socialista de Sant Andreu de la Barca, Ana Alba, per justificar que l’Ajuntament no realitzi algun acte de reparació als professors i professores afectats pel cas de l’IES El Palau l’any 2017.

El grup municipal Fem Sant Andreu (ERC i Vecinos por el cambio) ha demanat, en l’apartat de precs i preguntes del Ple del dia 27 de desembre, que “el consistori aprovi solemnement una declaració institucional per reposar l’honor malmès als mestres del nostre municipi i reparar la reputació de l’Institut El Palau, on s’ha format en concòrdia i respecte milers de santandreuencs”.

Els fets han tornat a l’actualitat després que el nou portaveu de Ciutadans al consistori, Xavier Pla, declarés a Sant Andreu TV , tal com va recollir ElBaix.cat, que l’any 2017, en contra del que havia afirmat llavors el seu partit, “no va haver-hi adoctrinament” a l’Institut de la localitat. Arran del clima de tensió creat a l’entorn dels fets de l’1 d’octubre, una associació propera a la Guàrdia Civil va presentar una denúncia contra l’equip docent de l’IES El Palau a qui acusava d’adoctrinar als alumnes en contra d’aquell cos policial, que disposa d’una important caserna al municipi. Com a conseqüència, diversos professors i professores van haver de sotmetre’s a un procés judicial que posteriorment fou arxivat, tot i que encara resta pendent la resolució dels recursos de la Fiscalia i de les acusacions particulars..

El professor Josep Lluís del Alcázar, ex portaveu de l’assemblea de docents de l’IES El Palau, va publicar el 18 de desembre una carta oberta a Xavier Pla, en la que afirmava que “el seu partit va utilitzar el cas El Palau com a exemple del que passava a Catalunya, no només d’adoctrinament sinó també d’arribar a humiliar els alumnes, qüestió d’extrema gravetat”, tot recordant el patiment causat a les persones injustament acusades.

Ara, lluny d’aprofitar l’ocasió per “tancar ferides”, tal com demanava el grup de Fem Sant Andreu, l’alcaldessa socialista, Ana Alba, ha rebutjat la petició declarant a Sant Andreu TV que “ara mateix la comunitat educativa de Sant Andreu està en un moment meravellós” i que “la millor forma de deixar el passat i començar el futur, és no tornar a coses del passat”.

Sant Andreu de la Barca és un dels municipis on el PSC manté un pacte de govern amb Ciutadans.

Fonts: Sant Andreu TV I Grup Fem Sant Andreu

 

 

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here