El reconegut arquitecte Ricardo Bofill i Leví ha mort als 82 anys d’edat, víctima de la covid-19. Bofill estava molt vinculat a la comarca del Baix Llobregat, en concret a Sant Just Desvern. L’Ajuntament d’aquesta ciutat ha lamentat la seva mort i l’ha qualificat “d’arquitecte de renom internacional i veí del municipi”.

Bofill va ser expulsat de l’Escola Tècnica d’Arquitectura de Barcelona l’any 1957 a causa de les seves activitats polítiques com a membre del PSUC. Fou amic del dirigent comunista a la clandestinitat Miguel Núñez. Els anys seixanta va crear el Taller d’Arquitectura  a Sant Just Desvern, amb intel·lectuals com el poeta José Agustín Goytisolo ,el filòsof Xavier Rubert de Ventós, o l’actriu Serena Vergano.  El Taller ocuparia les antigues instal·lacions de la fàbrica de ciment de Sant Just Desvern. Des de llavors, Bofill va viure en aquest municipi, reconvertint l’edifici en estudi-habitatge. Els anys setanta construiria un dels seus immobles més reconeguts i simbòlics, el Walden 7 situat al costat del seu Taller. A la  comarca hi ha una altra de les seves principals realitzacions, l’ampliació de l’Aeroport del Prat.

Bofill és autor de nombroses obres distribuïdes per tot el món. D’entre les més properes podem destacar a Barcelona, l’INEFC, a Montjuic, el Teatre Nacional de Catalunya, els edificis del Consorci de la Zona Franca  o el polèmic Hotel Vela. També més enllà, el Santuari de Meritxell a Andorra, el Palau Municipal de Congressos de Madrid, el conjunt urbà Antigone de Montpeller, les Torres Casablanca al Marroc o l’Escola de Música de Shepherd a Houston.

Bofill va rebre multitud de premis i reconeixements, com el FAD, el Ciutat de Barcelona o la Creu de Sant Jordi . Va ser escollit membre honorari de l’Institut Americà d’Arquitectes i Doctor Honoraris Causa per la Universitat Politècnica de Barcelona (UPC).

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here