Una proposta per realçar la Colònia Sedó d’Esparreguera i integrar-la en el seu entorn va guanyar el passat mes de desembre el concurs europeu per a joves arquitectes denominat Europan. Participava dins la categoria “Reinventant la ruralitat i el patrimoni productiu” en la que prenien part quatre municipis més de França, Bèlgica, Dinamarca i l’Estat espanyol. D’entre els tretze projectes sobre la Colònia Sedó presentats a aquest certamen d’idees urbanes, ha quedat classificat en primer lloc “Desconfining the colony”, realitzat per l’estudi de Barcelona “Länk Arquitectes”.

El projecte proposa reivindicar el patrimoni arquitectònic de la Colònia, reformant edificis, dotant-la d’habitatges per a ús residencial, i posant en valor el patrimoni natural, suprimint murs per a integrar-la en el paisatge.

La Colònia Sedó va participar en el certamen a proposta de l’Institut Català del Sòl, propietari d’una part dels terrenys, dels Ajuntaments d’Esparreguera i Olesa de Montserrat i de diverses entitats culturals. L’alcalde d’Esparreguera , Eduard Rivas, ha assegurat que “la participació en el certamen es basa en la intenció que tenim de reivindicar, recuperar i definir un marc de futur per a tota la zona de la Colònia Sedó en un moment en que també hi ha prevista la recuperació de la ribera del riu Llobregat com a nou espai sostenible”.

“Deconfining the colony” vol realçar el patrimoni industrial i natural de la Colònia, suprimint barreres arquitectòniques i renaturalitzant una part dels espais. Aposta per l’ús residencial amb la proposta de rehabilitació d’alguns edificis per convertir-los en habitatges. També vol dotar la Colònia de nous equipaments comunitaris en edificis històrics. De moment, el premi només atorga finançament per a la redacció del projecte executiu d’una actuació concreta, la rehabilitació i recuperació de l’edifici de la Fonda per donar-li ús residencial.

La directora del Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat, Esther Hachuel, ha declarat a La Vanguardia que “ és molt positiu que s’hagi entrat en el Europan, que reuneix persones molt interessants” . Hachuel valora que el projecte busqui cosir la Colònia  amb el seu entorn, perquè “està molt aïllada” i demana que, com a mínim, una part de la Fonda recuperi la seva antiga funció. El CECBLL és una de les entitats implicades en la recuperació de la Colònia Sedó i en gestiona les visites.

Fotografia: Museu de la Colònia Sedó. Enriquemarco

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here