Des de Sant Joan Despí, el Consell Professional d’Informatius i d’Esports de TV3 ha publicat aquest dimarts un dur comunicat titulat “Ni vetos ni ingerències”.

El comunicat comença així: “ Voler silenciar la veu de determinats periodistes quan la seva feina posa damunt la taula les maniobres d’un govern. Sembla un relat extret d’una època passada o d’un guió cinematogràfic”.

El Consell Professional aclareix que “no faríem aquest comunicat si no fos perquè això ha passat aquests últims dies, quan des del Departament d’Interior es va voler evitar la presència de la nostra companya Fàtima Llambrich en una trobada de responsables del Departament amb periodistes per explicar el relleu a la cúpula dels Mossos d’Esquadra. Fins i tot es van proposar altres periodistes per assistir al seu lloc.”

“No només es pretenia vetar Llambrich- especialista de temes policials i judicials de TV3-”, continua el Consell, “sinó també algunes altres professionals que, com ella, fan aquesta feina en altres mitjans i tenen com a denominador comú haver explicat amb tots els ets i uts el recent relleu del major Trapero al capdavant de la policia de Catalunya, d’una manera que no deu acabar de convèncer els nous dirigents”.

Per tot això, el Consell Professional d’Informatius i d’Esports vol “denunciar aquest intent d’ingerència política cap als mitjans de comunicació, per part d’un govern que se suposa d’esquerres, demòcrata i progressista”.

El comunicat acaba afirmant que “fets com aquest no són propis d’una societat democràtica, informada i transparent. No consentirem intromissions d’aquest tipus”.

Tot i que el comunicat només parla explícitament de Fàtima Llambrich, la periodista Ana Punsí ha aclarit a les xarxes que l’altra afectada pel veto és l’especialista en qüestions de seguretat de La Vanguardia, Mayka Navarro.

La denúncia ha tingut un gran ressò, especialment quan ha estat divulgada per un dels professionals més reconeguts de TV3, Joan Roura, que ha fet una piulada donant les gràcies al Consell Professional de la televisió catalana “per dignificar la feina de la nostra redacció i denunciar les pràctiques, no  excepcionals, del govern per evitar informacions incòmodes”. Roura veu en el que ha passat “una prova clara que Fàtima Llambrich va donar en el clau sobre els motius reals darrere la destitució de Josep Maria Trapero”. Fàtima Llambrich és una periodista especialitzada en temes judicials i de seguretat, que gaudeix d’un gran prestigi professional. Va fer el seguiment per a TV3 del judici al major Trapero a l’Audiència Nacional.

Des del Parlament ha reaccionat la presidenta del grup parlamentari d’en Comú Podem, Jéssica Albiach, que ha declarat :” A l’opacitat en el canvi de la cúpula dels Mossos s’afegeix ara el veto a periodistes per part d’interior”. Albiach ha expressat el seu suport “ a tots els professionals de la comunicació que només intenten fer la seva feina”. I ha afegit: “Exigirem explicacions”.

Des que el Departament d’Interior va decidir el cessament del major Josep Lluis Trapero, com a màxim responsable del Cos de Mossos d’esquadra, sense donar-ne raons convincents, la polèmica ha perseguit al Departament d’Interior. El conseller Joan Ignasi Elena ha de comparèixer al Parlament per explicar els canvis realitzats a la cúpula del Cos. Avui s’ha viscut un nou capítol que podria enverinar més el debat.

 

Font: Consell Professional de TV3

Fotografia dels estudis de TV3 a Sant Joan Despí: El Periódico

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here