Aquest diumenge dia 16 de gener es van reprendre les visites guiades a la Vil.la Romana de Can Valls a Gavà, organitzades per Museu de la ciutat. Si la pandèmia ho permet, es farà una visita cada tercer diumenge de mes.

El jaciment arqueològic es troba sobre del vessant marítim del turó de Caçagats, un lloc privilegiat i ben comunicat: cap a l’interior seguint el decurs del riu Llobregat i cap a l’est gràcies a les rutes comercials marítimes.

Fa 2.000 anys, la línia de costa es situava uns kilòmetres a l’interior respecte l’actual, a tocar de Can Valls. El delta del Llobregat no existia i el riu desembocava en un estuari i al nord de Can Vall, aquestes aigües devien formar una petita badia, que va ser utilitzada com a port d’ancoratge.

L’origen del jaciment és d’època romana. S’hi han trobat diferents elements construïts amb argamassa o morter de calç. D’entre les restes localitzades , en destaquen les d’una cisterna inusualment gran, que provablement deuria servir per emmagatzemar aigua. I també s’han localitzat restes de terrasses , canalitzacions i altres estructures.

És possible que a més de ser una vil.la fos també algun tipus d’oficina portuària o de centre de suport logístic a l’ancoratge de les Sorres.

L’any 2018 es van començar a consolidar i restaurar les estructures arquitectòniques conegudes del jaciments, que s’havien conservat en un estat més precari. També es van dur a terme excavacions arqueològiques, i es va adequar l’espai per tal que pogués ser visitat pel públic.

Les visites s’han de reservar al telèfon 932639610 o a museu@gava.cat

Font Ajuntament de Gavà

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here