El Consell Comarcal ha presentat, en el marc del projecte Ateneu Cooperatiu del Baix Llobregat, la Guia Pràctica de Clàusules Socials per al Foment de l’Economia Social a la comarca, un document que emfatitza els objectius compartits entre la contractació pública i l’economia social.

En la Guia, la importància recau sobre la contractació pública. Segons la Unió Europea, aquesta és una eina estratègica per a la dinamització social i econòmica del territori. Però les entitats de l’economia social, malgrat la seva importància, no tenen un pes proporcional en la contractació pública: tot i suposar el 10% del PIB i el 12’5% de l’ocupació, només resulten adjudicatàries del 1’9 % del conjunt pressupostari dels contractes públics.

Un dels objectius de la Guia és posar solució a aquesta situació. La publicació mostra totes les mesures que garanteixen la contractació d’empreses d’entitats d’economia social, que és el cas dels contractes reservats. També exposa les mesures que la poden afavorir, encara que no la garanteixin, tal com fan els criteris d’adjudicació i les condicions especials d’execució.  Per últim, també mostra com algunes mesures previstes a la legislació de contractes públics faciliten la contractació pública de PIMES i empreses d’economia social. Es tracta, docs, de proporcionar eines al personal tècnic que duu a terme la contractació, als càrrecs públics i persones amb capacitat de decisió política i a les entitats amb persones gestores i professionals de l’economia social.

D’altra banda, la Direcció General d’Economia Social de la Generalitat acaba d’atorgar al Consell Comarcal del Baix Llobregat un total d’1.544.880’00 d’euros, el 100 % de la subvenció sol·licitada per a l’Ateneu Cooperatiu. La temporalitat passa a ser de tres anys en comptes de ser anual. Les actuacions es concretaran en Cercles sectorials: Cercle de Cultura, Cercle d’Economies Comunitàries, Comerç i Logística, Cercle Cooperatiu de l’Habitatge i la transformació de l’habitat comú, i Cercle d’Innovació Social i Indústria.

L’Ateneu Cooperatiu del Baix Llobregat va estar reconegut l’any 2021 com a millor pràctica en emprenedoria inclusiva en la convocatòria de Bones Pràctiques de la Xarxa Europea d’Innovació per a la inclusió.

L’any 2016, la Generalitat va promoure la Xarxa d’Ateneus Cooperatius amb la implantació de punts territorials arreu de Catalunya, per portar a terme projectes d’ocupació mitjançant la creació de cooperatives i societats laborals, dins el marc del programa ara.coop. En l’actualitat n’hi ha 14 distribuïts per tot Catalunya, un dels quals és el del Baix Llobregat.

Font: Consell Comarcal del Baix Llobregat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here