El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, està  investigant d’ofici els motius que han portat diferents entitats bancàries a reduir de forma progressiva la seva xarxa d’atenció presencial, i les incidències negatives que provoca aquesta situació a gran part de persones vulnerables, especialment a la gent gran i a la que viu a les zones rurals. Al Baix Llobregat hi ha una gran indignació entre la ciutadania pels tancaments constants d’oficines i per la supressió de l’atenció presencial, fet que provoca greus problemes, especialment, a la gent gran, i l’increment constant de les cues davant els caixers automàtics i les oficines.

El Síndic s’ha adreçat al Banc d’España, com a ens regulador, i a les quatre principals entitats bancàries que operen a Catalunya ( Banc Sabadell, Banc Santander, Banc Bilbao Vizcaya Argentaria i Caixabank) per conèixer, entre altres qüestions, la regulació sobre l’obertura i el tancament de sucursals d’entitats bancàries, quantes sucursals han estat suprimides durant els anys 2020 i 2021 ( a la fotografia, una oficina tancada), la substitució de les oficines físiques per oficines mòbils i/o personal de suport, i sobre el mitjà de pagament més comú a l’Estat.

Actualment el 12 % de la població té problemes d’accessibilitat als serveis de bancs o caixes per la llunyania física de les oficines, els horaris d’atenció al client, la incomprensió dels serveis que ofereixen o, fins i tot, la falta de mitjans de transport. El Síndic recorda que els serveis bancaris són un servei d’interès general i que cal que l’Administració hi garanteixi l’accés amb qualitat.

La preocupació de la gent ja va arribar al Parlament de Catalunya. Tal com va informar elBaix.cat, la Comissió d’Empresa i Treball de la cambra catalana va aprovar el mes d’octubre de l’any passat una resolució presentada pel diputat d’En Comú Podem i ex secretari general de CCOO a Catalunya, Joan Carles Gallego, exigint que es garanteixi el dret al servei bancari de tota la ciutadania. La proposta va ser aprovada per tots els grups parlamentaris excepte VOX.

Font: Síndic de Greuges

Fotografia: En Comú Podem

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here