L’Ajuntament de Martorell, presidit per l’alcalde de Junts i militant del PDECAT, Xavier Fonollosa, ha aprovat una moció crítica amb el nou l’impost d’emissions de CO2. La proposta va ser aprovada amb els vots del grup municipal de Junts i per Ciutadans. El PSC i Movem Martorell va preferir abstenir-se i ERC hi va votar en contra.

L’Impost d’Emissions de Diòxid de Carboni dels Vehicles de Tracció Mecànica, creat pel Govern de la Genialitat, integrat per ERC i Junts, va entrar el vigor l’1 de setembre de 2021.

Segons l’alcalde Xavier Fonollosa “la fórmula actual no té en compte el quilometratge ni la situació econòmica de cada persona”. El regidor de Mobilitat, Lluís Sagarra, també de Junts, va mantenir que “cal fer conscienciació ambiental en positiu, amb campanyes i estímuls fiscals més que no pas a base d’impostos”. El regidor de Ciutadans, Juan José Pérez, es va mostrar a favor de la moció perquè considera que les persones més penalitzades “són les que no poden canviar de vehicle”.

La moció aprovada qüestiona el moment d’entrada en vigor de l’impost “quan  arran de la crisi que viu el país causada per la pandèmia de la covid-19, s’ha reduït el PIB a Catalunya en un 9%”.

L’impost va ser aprovat al Parlament de Catalunya, durant l’etapa en que Quim Torra fou president de la Generalitat, el mes de desembre de l’any 2019, en el marc de la reforma de la Llei del Canvi Climàtic. Va obtenir el suport de Junts per Catalunya, ERC, PSC i Comuns, el vot en contra de Cs i PP i l’abstenció de la CUP. Posteriorment, el Parlament va aprovar que l’impost no entrés en vigor fins l’any 2021, amb els vots a favor de Junts per Catalunya i ERC, el vot en contra de Comuns, PSC i CUP, i l’abstenció de Cs i PP.

Segons la Generalitat, es tracta d’un impost verd alineat amb la fiscalitat ambiental que es promou des d’Europa i amb els objectius de desenvolupament sostenible de l’Agenda 2030. L’impost s’ha implantat davant la situació d’emergència climàtica que viu el planeta i des del compromís amb el medi ambient. Busca incentivar la reducció d’emissions de CO2 dels vehicles que tenen un impacte directe en l’efecte hivernacle i l’escalfament global i, per tant, sobre la salut de la ciutadania.

Fotografia: Guiral

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here