El setmanari El Temps, la revista fundada per Joan Fuster i Eliseu Climent, publica, en el seu darrer número, un article de Tomàs Alcoberro, titulat “Tremoleu, torna Francesc Pujols!”

Pujols, nascut a Barcelona l’any 1882, es va traslladar a viure a Martorell l’any 1926, a la Torre de les Hores, on era conegut com “el senyor Paco” i on va tornar després d l’exili i la presó provocats per la guerra i el franquisme. Va morir a Martorell l’any 1962. Fou crític d’art i de teatre, i el filòsof oficial de l’Ateneu Barcelonès. La Fundació Pujols fa una tasca de recuperació de la seva figura. I ara, segons informa Alcoberro, s’acaben de publicar tres llibres sobre aquest personatge curiós i controvertit, conegut sovint per les seves frases enginyoses.

Joan Cuscó i Clarasó, musicòleg i estudiós del pensament català, ha reeditat en un únic volum dues conferències de Pujols del 1921: “L’evolució i els principis immutables” i “La religió i la moral”.

També la tasca de d’investigació d’Alba Padrós i Max Pérez Muñoz ha permès recuperar altres dos textos: un és “Descartes i Comte en el pensament occità”, compilat per Artur Blandé ,que es considerava perdut. Segons Alcoberro, “aquest serà un llibre de debat important perquè inclou tota una lectura de la història del pensament català”.

El tercer llibre és “La meva carn que tu encenies”, unes memòries sentimentals, publicades a l’editorial Fonoll a través de la revista digital La Mira. Alcoberro explica que “és un text de les memòries que Pujols va enviar a l’exili a una de les seves amigues dels anys 30, la pedagoga Esther Antich i Sarriol”. De la lectura, Alcoberro n’extreu la conclusió que “les dones que coneix són, de llarg , més fortes que ell”.

Tres llibres, doncs, sobre una figura irrepetible del Baix Llobregat. Molts dels seus escrits es conserven, encara inèdits, a la Torre de les Hores a Martorell. Salvador Dalí (a la fotografia amb Pujols), va erigir en monument en la seva memòria, davant l’entrada del seu Teatre-Museu a Figueres.

Font: El Temps

Fotografia: Fundació Francesc Pujols

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here