Amb motiu de la celebració aquest 2 de febrer, del Dia Mundial de les Zones Humides, l’organització Ecologistes en Acció, alerta de l’estat de degradació creixent d’aquests espais d’aigua dolça, entre els que es troba el Delta del Llobregat.

Les zones humides són crucials per a la conservació de les espècies silvestres i fonamentals per les múltiples funcions i serveis ecosistèmics essencials per a la humanitat.

Ecologistes en Acció recorda que “invertir per conservar i restaurar les zones humides és un imperatiu ecològic i social”. El 2 de febrer de 1971 es va signar a la ciutat iraniana de Ramsar, el Conveni Internacional per a la protecció de les zones humides. Aquest és el dia Mundial dels aiguamolls, tal com van declarar les Nacions Unides el passat 2021.

Gairebé el 90 % de les zones humides a nivell mundial s’ha degradat des del segle XVIII i la velocitat de la seva pèrdua és tres vegades més ràpida que la dels boscos a nivell planetari.

En ocasió d’aquesta efemèride, Ecologistes en Acció denuncia que el Delta del Llobregat és la zona humida de Catalunya més degradada i amenaçada del país: només l’1% de tot el Delta conserva i té alguna figura de protecció ambiental. Els ecologistes recorden que “malgrat la seva vulnerabilitat i vital importància, segueixen apareixent nous projectes d’infraestructures que amenacen amb malmetre irreversiblement els pocs espais humits que resten, com ara la proposta d’ampliació del l’Aeroport de Barcelona -El Prat, o els múltiples projectes urbanístics que degradarien encara més la plana del Llobregat, tal i com denuncia SOS Baix Llobregat i l’Hospitalet”. Entre les zones humides també amenaçades, Ecologistes en Acció inclou els Aiguamolls de Molins de Rei.

L’organització ecologista “reclama de la Generalitat un canvi urgent en la gestió d’aquests ecosistemes” i exigeix “una forta inversió de conservació i restauració”. Aquest canvi d’actitud implicaria, afirmen, “el blindatge legal del Delta del Llobregat i el rebuig total a qualsevol nou impacte en forma de macro infraestructures o projectes urbanístics que en degradin els ecosistemes”.

Font: Ecologistes en Acció

Fotografia: BTV

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here