La tarda del dimarts, dia 1 de febrer, s’ha constituït, al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona, el Consell de Governs Locals de Catalunya (a la fotografia). Aquest és un òrgan de representació de municipis i vegueries en les institucions de la Generalitat, creat per l’Estatut de 2006. La llei que el regula va ser aprovada el maig de 2010, impulsada pel Govern presidit per José Montilla, integrat per PSC, ERC i Iniciativa. Inexplicablement el Govern de Junts i ERC, que ha governat tots aquests anys amb el suport de la CUP, no l’havia convocat des de l’any 2015.

Fa pocs dies, l’alcalde socialista d’Esparreguera, Eduard Rivas, escrivia, en un article d’opinió a Elbaix.cat, que “el balanç del Consell des de la seva creació és ben decebedor: només es van convocar unes poques reunions fa 6 anys per posar de manifest la inoperància del Consell i la dificultat de conviure-hi amb les entitats municipalistes ja establertes, FMC i ACM”. Rivas recordava que el Govern va molt tard, ja que la llei estableix que el Consell s’ha de constituir com a màxim 6 mesos després de les eleccions municipals; han passat més de dos anys i mig. Malgrat tot, Rivas apostava per aprofitar l’ocasió per a que el Consell estableixi “un full de ruta i uns objectius clars a assolir pel que queda de mandat municipal”.

L’alcaldessa de Sant Feliu de Llobregat, Lidia Muñoz, dels Comuns, que ha  assistit a la constitució del Consell, ha reclamat que “s’escolti la veu del municipalisme, doncs els Ajuntaments són la institució més propera a la ciutadania”. Ha afegit que “malgrat la inexplicable inactivitat d’un organisme tan necessari, orgullosa de formar-ne part, i de poder-hi representar a Sant Feliu”

La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ha manifestat que el Govern vol ara que el Consell iniciï “una nova etapa” que serveixi per “donar veu a tots els municipis” . Vilagrà ha afirmat: “els alcaldes i alcaldesses sou el motor del país, imprescindibles per a la ciutadania i per al Govern”, una declaració d’intencions que no acaba de quadrar amb els set anys que el seu Govern ha mantingut congelat el Consell.

El Consell està format per cent membres, dels que set són nats: l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, les presidències de les quatre diputacions, i les presidències de la Federació de Municipis de Catalunya i de l’Associació  Catalana de Municipis. La resta dels 93 integrants es distribueix de forma proporcional entre els diferents partits polítics en funció dels seus resultats a les eleccions municipals de 2019.

Set alcaldies de municipis del Baix Llobregat han estat designades per part dels respectius partits polítics per a formar part d’aquest organisme:

  • Una d’ERC:

Montserrat Febrero, alcaldessa de Corbera de Llobregat

 

  • Dues del PSC:

Eduard Rivas, alcalde d’Esparreguera

Gemma Badia, alcaldessa de Gavà

 

  • Una de Junts:

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

 

  • Tres dels Comuns:

Lluis Mijoler, alcalde del Prat de Llobregat

Ascen Rastia, alcaldessa de Pallejà

Lidia Muñoz, alcaldessa de Sant Feliu de Llobregat

 

La resta de partits (CUP, PP, Ciutadans i VOX) no tenen cap alcaldia al Baix Llobregat.

L’alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó, ha estat escollida presidenta del Consell.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here