El Baix Llobregat té una llarga tradició de solidaritat amb el poble saharauí i amb el Front Polisario concretada en  associacions d’amistat amb el Sàhara, caravanes de suport humanitari o acolliment de nens i nenes a les colònies d’estiu (afectades els darrers anys per la pandèmia). Diversos ajuntaments de la comarca estan agermanats amb campaments de refugiats que porten el nom de pobles del Sàhara: Molins de Rei, Gavà, Sant Feliu de Llobregat, Santa Coloma de Cervelló, Esplugues o Olesa de Montserrat. Molts municipis, entre ells Sant Boi de Llobregat, formen part de la Coordinadora Catalana d’Ajuntaments Solidaris amb el Poble Saharauí (CCASPS), que aquest passat 27 de febrer va commemorar l’aniversari de la proclamació de la República Àrab Saharauí Democràtica (RASD) l’any 1976. Però res de tot això ha estat suficient per impedir que l’alcaldessa de Sant Boi de Llobregat, Lluïsa Moret, en tant que portaveu del PSC, hagi mostrat el seu suport al canvi de posició de Pedro Sánchez en relació al Sàhara Occidental, que ha estat titllat de “traïció” per part del govern d’Algèria. Lluïsa Moret va signar un conveni, fa poc més de dos anys,  el 2019, amb l’Associació Sant Boi d’Infants Saharauís, que va permetre que sis menors vinguessin des dels campaments del Front Polisario a passar l’estiu al Baix Llobregat. En l’acte de rebuda es va fotografiar, al costat d’altres membres del Consistori, darrera la bandera de la República Àrab Saharauí Democràtica (a la fotografia).

Moret ha valorat ara positivament que es reforci el Marroc com a “soci estratègic” en pro dels “interessos” d’Espanya i ha qualificat de “realista” i “coherent” el nou posicionament del PSOE. Segons la viceprimera secretària del PSC, el PSOE ha canviat allò que va defensar en el seu programa a les eleccions de 2019, quan va avalar el dret a l’autodeterminació del Sàhara, perquè “el context geopolític ha canviat” i “estan apareixent situacions inèdites”. Moret ha negat que es pugui comparar la situació del Sàhara amb la d’Ucraïna per la invasió de Rússia: “Crec que no són situacions comparables” s’ha limitat a dir.

Moret no ha volgut adoptar la posició crítica de la presidenta de les Illes Balears, la també socialista Francina Armengol, que en un tuït es va desmarcar de Sánchez, va  expressar el seu suport al poble saharauí i al seu “dret a viure amb pau i amb llibertat” i va apel·lar a “defensar els drets humans”.

El canvi de posició del PSOE, forçat per la pressió del Marroc amb el seu oferiment de controlar la immigració cap a Espanya, ha provocat una tempesta política. La vicepresidenta de Govern central i ministra de Treball d’Unidas Podemos, Yolanda Díaz, ha criticat “l’enorme opacitat i incoherència” del PSOE en relació al seu canvi sobre el Sàhara i ha acusat Sánchez d’estar “incomplint el mandat del país”. Els partits catalans han exigit explicacions a Pedro Sánchez. ERC ha considerat “inadmissible i greu” el canvi de posició del PSOE i l’ha acusat de “contravenir les resolucions de l’ONU”. Els Comuns  han advertit que Sánchez “posa en risc el govern de coalició” amb un canvi no pactat dins el Govern. Des de Junts han assenyalat que el canvi d’actitud complica les relacions amb Algèria, subministradora de gas a l’Estat espanyol.

Fotografia: Ajuntament de Sant Boi de Llobregat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here