El passat 25 de març Martorell va inaugurar la Setmana del Refugi Antiaeri,  que es perllongarà fins aquest diumenge dia 3 d’abril. Inclou xerrades, exposicions, teatre i visites al refugi de la plaça de la Vila per recordar i divulgar els fets succeïts en el context de la Guerra Civil, provocada per l’aixecament del general Franco contra el legítim govern de la República. La Setmana està organitzada per l’Ajuntament de la ciutat i té el suport de la Diputació de Barcelona.

Una part destacada de la Setmana és l’exposició “Construïm refugis. Martorell sota les bombes” comissariada per la historiadora Gemma Giménez i que es pot visitar a El Círcol.

També es fan visites guiades al refugi antiaeri de la Plaça de la Vila (a la fotografia)  i la xerrada “Refugis antiaeris: la defensa passiva durant la Guerra Civil”.

La tècnica de Museus, Yolanda Insa, ha declarat que “estem molt contents de poder reobrir el refugi, després de tenir-lo tancat durant dos anys per la pandèmia” i ha agraït la tasca de la Brigada Municipal per haver-lo posat a punt.

Diu Insa que “el fet d’estar en un context de guerra tan propera com la d’Ucraïna i el no haver obert el refugi durant dos anys està fent que hi hagi un increment de reserves per visitar-lo”.

L’arribada de les tropes franquistes a Martorell va venir precedida, el 23 d’abril de 1939, per un bombardeig  efectuat per l’aviació alemanya. Les bombes van caure al carrer del Mur i altres carrers dels voltants creant el pànic entre la població civil, la mort d’unes 18 persones, la destrucció d’una trentena de cases i danys en un centenar d’edificis. Després d’un altre bombardeig als horts de l’Anoia, Martorell fou ocupada el 24 d’abril de 1939. Allò que avui passa a Ucraïna, fa 83 anys passava al nostre país. I és bo recordar-ho.

 

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here