El 7 d’abril és el Dia Mundial de la Salut i també és el dia de la Jornada Europea d’Acció contra la privatització i la mercantilització de la salut.

Les retallades aplicades pels governs des de 2010 i l’emergència sanitària provocada per la COVID-19 han modificat completament el funcionament habitual dels centres d’atenció primària a Catalunya i a la nostra comarca. Molts CAPs van tancar per decisió unilateral del Departament de Salut i sense diàleg amb els governs locals, les visites van passar a ser pràcticament totes telemàtiques i el personal dels centres de salut es troba  a dia d’avui en una situació límit.

 

La Salut és un dret humà fonamental que ha de ser garantit per les polítiques dels governs. Tenim una concepció de la salut com “L’estat complet de benestar físic, mental i social, i no només l’absència de malaltia.”

La salut no és un assumpte individual, exclusiu de cada persona, sinó que depèn de les condicions de vida que ens envolten. Ens posem malaltes, o no, en funció de com vivim i de les nostres condicions econòmiques i psicosocials.

És important comentar que el dret a la salut és un dret reconegut a l’article

25 de la Declaració Universal dels Drets Humans i a l’article 43 de la Constitució Espanyola. També l’ Estatut de Catalunya recull en el seu article 23 que “Totes les persones tenen dret a accedir en condicions d’igualtat i gratuïtat als serveis sanitaris de responsabilitat pública, en els termes que s’estableixi per llei”.

Des de sempre defensem un Sistema Nacional de Salut públic en la gestió i en la provisió de serveis, universal, de qualitat, integral, solidari i d’equitat garantida. Un sistema de salut que ha de ser finançat amb impostos progressius, sense re-pagaments que limitin el dret, integrat per treballadores amb condicions laborals dignes.

La pandèmia que encara estem patint ha posat de manifest les debilitats del nostre sistema sanitari i les greus conseqüències de les privatitzacions i de les retallades. Constatem que s’han amplificat les desigualtats de salut.

És molt important recordar que les conseqüències econòmiques i socials de la pandèmia afecten de forma més aguda les dones. Per la precarització laboral que patim, la bretxa salarial, que té com a conseqüència bases de cotització més baixes, i perquè som les dones les que majoritàriament ens dediquem a la cura de les famílies.

A la comarca del Baix Llobregat considerem que és prioritària la cobertura de les vacants de professionals especialitzats als centres de primària, sobretot en ginecologia, pediatria i en l’atenció directa en salut mental. El Govern ha de prioritzar la construcció dels nous centres d’atenció primària i CUAPs que reivindiquem, així com les millores o ampliacions en els centres de les localitats.

Perquè considerem que el dret a la protecció de la salut i a l’atenció sanitària no pot ser objecte de negoci:

Donem suport i cridem a la participació en la mobilització del proper diumenge dia 3 d’abril, impulsada per les marees i moviments sindicals i polítics.

 

Dolores Castro Leiva. Responsable de Salut de Baix Llobregat en Comú i regidora d’Esplugues

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here