No hi ha res decidit però les desqualificacions contra la proposta de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, de rebaixar un 50 % el preu de la T-Usual, s’han transformat en acceptació d’estudiar-ne la viabilitat econòmica. Probablement  hi ha influït la bona acollida que la iniciativa ha tingut en la ciutadania, angoixada per l’encariment del cos de la vida.

El cert és que la tinent d’alcalde de Barcelona i vicepresidenta de l’Autoritat del Transport Metropolità, Janet Sanz, va portar ahir la proposta al consell d’administració de l’ATM i aquest va decidir que sigui estudiada per la Comissió de Finançament. El poc entusiasme del president de l’ATM, Jordi Puigneró. vicepresident de la Generalitat, de Junts, i del vicepresident de l’ATM, el socialista Antoni Poveda, fan preveure les dificultats amb les que es trobarà la iniciativa de Colau per tirar endavant; a favor, només hi té la pressió de la ciutadania. El Departament de Polítiques Digitals i Territori, que dirigeix Puigneró, va preferir no fer declaracions, mentre que Poveda va recordar que “el transport públic passa per un moment  molt delicat des del punt de vista econòmic pel deute que arrossega” i va afegir que aquest any ja s’han congelat les tarifes. Està clar que ni Junts ni el PSC veuen amb bons ulls la idea de l’Ajuntament de Barcelona.

El consell d’administració de l’ATM va afirmar que “ha conegut la proposta de l’Ajuntament de Barcelona, i vista la complexitat i l’impacte econòmic important, s’ha traslladat a la comissió de finançament per a que avaluï la viabilitat i l’oportunitat”.  Caldrà esperar, doncs,  a veure què passa: si s’accepta la rebaixa del 50% per tres mesos, si es retalla l’import o el període de la rebaixa, o si es decarta totalment, tal com propugnen alguns potents mitjans de comunicació, per intentar desgastar Ada Colau. Mentre, les persones usuàries del transport públic veuen com els ajuts a la benzina no beneficien les seves butxaques.

L’opinió de la PTP

L’Associació Promoció del Transport Públic (PTP) va declarar en un comunicat que “celebrem la proposat de l’alcaldessa de Barcelona Ada Colau de rebaixar un 50 % el preu de la targeta T-usual de forma temporal. Coincidim amb que ajudaria als usuaris a suavitzar la situació d’encariment de preus generalitzada, i que és un missatge potent de cara a la ciutadania després de la proposta feta pel  govern espanyol, que només l’ha plantejat per als conductors. Tanmateix reclamem que la proposta vagi acompanyada d’accions que assegurin la sostenibilitat financera del sistema de transport públic”.

La PTP ha advertit que “no volem que polítiques així siguin l’excusa per a futures retallades al sector, ni una acumulació excessiva de deute”. En cas que la idea tiri endavant, la PTP reclama que la rebaixa de la T-usual afecti a les 6 zones i demana “reduccions tarifàries per a qui més ho necessita”.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here