Aquest cap de setmana els partits polítics del Baix Llobregat han desplegat una intensa activitat política, bé a través d’actes celebrats a la comarca, bé mitjançant la seva participació en consells nacionals o congressos.

PSC: Consell de Federació

El PSC va celebrar divendres el  Consell de la Federació del Baix Llobregat a Esplugues de Llobregat. En el transcurs de l’acte, la viceprimera secretaria del partit, l’alcaldessa de Sant Boi, Lluïsa Moret, va presentar als socialistes com “l’única alternativa a l’independentisme” i va lamentar que el govern de la Generalitat, integrat per ERC i Junts, només treballi “per als seus interessos partidistes”. Per la seva banda, el primer secretari de la Federació, el senador Antoni Poveda, exalcalde de Sant Joan Despí, va lloar la tasca de totes les alcaldesses, alcaldes, regidores i regidors socialistes del Baix Llobregat. Poveda també va criticar al Govern d’Aragonès del que va dir que “les continues picabaralles entre ERC i Junts estan perjudicant, de forma considerable, al conjunt de la societat catalana”.

En Comú Podem: actes a Sant Feliu i el Prat

En Comú Podem, per la seva banda, va organitzar dissabte dos actes. Un a Sant Feliu de Llobregat, a la plaça del 8 de març, que sota el títol de “Treballs i igualtat” va aplegar les intervencions de la diputada al Parlament, Jessica González, de la dirigent dels Comuns, Núria Lozano, de la regidora Loren Rider, i de l’alcaldessa de la ciutat, Lidia Muñoz.

La dirigent d’En Comú Podem i presidenta del grup parlamentari al Parlament de Catalunya, Jessica Albiach, va visitar dissabte el barri de Sant Cosme, al Prat de Llobregat (a la fotografia) , acompanyada per l’alcalde de la ciutat, Lluís Mijoler. El motiu de la trobada fou valorar l’impacte que hi podria tenir la nova Llei de Barris Verds, que forma part del projecte Pla Catalunya Verda. Aquest Pla pretén modernitzar l’economia i crear llocs de feina de qualitat en clau verda per combatre l’emergència climàtica. Els Comuns s’han inspirat per confeccionar la nova Llei en la Llei de Barris de 2004. Albiach va afirmar que hi ha 236 àrees identificades com a vulnerables a tota Catalunya, la majoria d’elles concentrades a les proximitats dels rius Llobregat i Besós. La proposta dels Comuns busca actuar en tres fronts: l’acceleració de la transició ecològica per garantir que cap barri es quedi enrere, la reducció de les desigualtats socials urbanes, i el foment de la cooperació entre l’administració pública i els actors econòmics i socials. L’alcalde Lluís Mijoler ha recolzat l’aplicació de la llei de Barris Verds al barri de Sant Cosme. Mijoler ha posat Sant Cosme com  “un exemple de com les polítiques públiques comporten un impacte important quan governen partits d’esquerres”.

ERC: Consell nacional i jornada comarcal

Membres d’ERC de la comarca van participar dissabte en el consell nacional del seu partit. Oriol Junqueras, president del partit i exalcalde de Sant Vicenç dels Horts va defensar el pacte sobre la llengua al que han arribat ERC, Junts, el PSC i els Comuns i va criticar el qui escampen un discurs “derrotista” sobre el català. Junqueras va afirmar que “hi ha qui sembla que estigui interessat a contagiar-nos d’un esperit derrotista”, en clara al·lusió a les convulsions que viu en aquests moments l’independentisme.

I la Federació comarcal d’ERC al Baix Llobregat i l’Hospitalet va celebrar el mateix dissabte, a Begues, una jornada de treball i formació per tal de reforçar l’organització, l’estructura i el missatge del partit per a les properes eleccions municipals de 2023. A la sessió hi van assistir més d’un centenar de persones entre caps de llista i equips de campanya. El president comarcal, Joan Borràs, la secretaria general adjunta, Marta Vilalata, i el president del partit, Oriol Junqueras, van cloure la trobada en la que ERC va reforçar el seu objetiu de presentar candidatures a totes les poblacions de la comarca.

Junts: Consell nacional i adéu a Jordi Sánchez

Els consellers de Junts per Catalunya del Baix Llobregat, van ser dissabte a Alcarràs, al seu consell nacional, on es va produir la noticia sorpresa del cap de setmana: el secretari general del partit, Jordi Sánchez, va anunciar la seva decisió irrevocable de no presentar-se a la reelecció d’un càrrec que haurà ocupat molt poc temps, quan es celebri el proper congrés ordinari de Junts, la primera quinzena de juny. Sánchez, a qui el Periódico ha definit com “el camaleó que va intentar posar ordre a Junts”, es va acomiadar criticant “els personalismes”. Per substituir-lo sonen els noms de Laura Borràs, Jordi Turull i Joan Canadell. Una de les persones de l’entorn de Laura Borràs, el diputat Francesc de Dalmases va comentar la noticia a les xarxes amb la foto de Borràs acompanyada d’un comentari significatiu “No estic gaire satisfet del relat ni dels fets del que portem de legislatura, però veig un punt d’inflexió que serà bo per a Junts i, sobre tot, per al país”. L’anunci de Sánchez es produïa un mes després que Jordi Cuxart deixés la presidència d’Òmnium Cultural.

PP: Congrés a Sevilla

I finalment, els delegats del PP de la comarca han viscut un cap de setmana intens a Sevilla durant el Congrés estatal del partit. L’exalcalde de Castelldefels, Manu Reyes, que fins fa poc defensava a capa i espasa al defenestrat Pablo Casado, s’ha adaptat ràpidament als nous temps i ha exterioritzat a les xarxes el seu entusiasme pel nou president del partit, Núñez Feijóo, amb frases com “apoyando a Feijóo en el congreso de los populares “ o “preparados para el cambio que necesita nuestro país”. Mentre, Casado anunciava la seva dimissió com a diputat i dels càrrecs que tenia al PP.

Fonts: PSC-Baix Llobregat, Baix Llobregat En Comú, ERC-Baix Llobregat i L’Hospitalet

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here