El Govern de la Generalitat ha decidit donar un nou impuls a l’abordatge dels assentaments de barraques presents a diferents punts de l’àrea metropolitana de Barcelona. Una realitat social que recorda al barraquisme viscut a la Catalunya dels anys 60 i que sovint surt a llum només quan es produeix algun accident o situació d’emergència.

L’Acord aprovat recentment per l’Executiu estableix la creació d’un nou espai de gestió transversal per tractar la situació de la llera del riu Besòs, al seu pas per Montcada i Reixac, on el passat mes de gener van morir dues persones en un incendi declarat a una de les barraques de la zona.

Serà la Delegació del Govern a Barcelona qui s’encarregarà de coordinar una diagnosi de la situació mitjançant la creació d’una comissió tècnica en la qual hi participaran diferents departaments de la Generalitat, els ajuntaments implicats, institucions supramunicipals i entitats del Tercer Sector. D’aquesta manera, es volen crear les condicions necessàries per dissenyar plans específics per a cadascun dels espais assimilables a l’assentament del Besòs.

Per aconseguir aquests objectius, farem una anàlisi rigorosa de la problemàtica, amb un treball sobre el terreny que permeti avaluar les diferents casuístiques d’aquests entorns suburbans.

El repte és ambiciós i complex, però absolutament necessari davant una de les cares més invisibles de la pobresa i de la manca d’habitatge. Definitivament, no podem mirar cap a una altra banda. Hem de ser capaços d’oferir alternatives a aquesta forma de vida associada a problemes de salubritat, seguretat, medi ambient i gestió del territori.

Les imatges -però també les xifres- ho demostren: el Govern situa en 59.000 les persones en exclusió residencial a Catalunya.  D’aquestes, 11.000 no tenen cap tipus de sostre, i moltes d’elles busquen refugi en habitatges d’autoconstrucció sense llum, aigua ni les condicions mínimes per viure dignament.

En termes més globals, el Govern de la Generalitat treballa en un Pla d d’Acció per a l’Abordatge del Sensellarisme a Catalunya, un problema que s’expressa de diferents formes i que també cal abordar de manera decidida.

No hi ha dubte que les administracions hem de treballar conjuntament per fer front a les realitats socials més inquietants del nostre país, i l’exclusió residencial és una d’elles. Estudiem a fons el problema i definim els plans d’acció necessaris per garantir el dret d’un habitatge digne per a tothom. Abans però preguntem-nos per què, a dia d’avui, ens trobem davant d’aquest fenomen.

Toni Morral         Delegat territorial del Govern de la Generalitat a la Regió de Barcelona

Fotografia d’una barraca a Esplugues de Llobregat: directa.cat

 

 

 

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here