“Els assaltants van entrar el centre amb pals i pedres de grans dimensions amb actitud despectiva i agressiva amb voluntat de menystenir la dignitat dels menors” i fent crits xenòfobs com “per culpa vostra tinc tant d’odi als immigrants”. Així descriu l’escrit de Fiscalia el que va passar al Centre de Menors de Castelldefels el 9 de març de 2019. Els assaltants, que anaven amb passamuntanyes van irrompre al Centre on residien menors estrangers tutelars ,van destrossar les instal·lacions i van ferir dos educadors i 17 adolescents , un dels qual va haver de ser hospitalitzat. Els fets es van produir en el marc d’una ofensiva xenòfoba de l’extrema dreta contra els menors no acompanyats, procedents majoritàriament de països del nord d’Àfrica.

Malgrat tot això, en el judici que s’ha fet a l’Audiència de Barcelona ( a la fotografia), la Generalitat, titular del centre, i la Fiscalia havien arribat a un pacte amb els quatre homes (del total de 25 participants) que van ser identificats: segons l’acord els acusats acceptaven els fets a canvi de multes i una pena que evités el seu ingrés a la presó. Però el pacte no ha pogut evitar el judici, que ha quedat vist per sentència, ja que l’acusació popular s’ha negat a acceptar aquesta rebaixa substancial de penes.

Petició de 5 anys de presó

Rafel Escudero, portaveu de la Xarxa Espanyola d’Immigració i Ajuda al Refugiat, que representa l’acusació popular, ha afirmat que no es donen les circumstàncies per a un acord que suposi esquivar la presó. Només estaven disposats a pactar penes sense presó per els que tinguessin 18 anys i no tinguessin antecedents. “El que no podem fer”,  ha explicat, “és acceptar, com es pretén per part de les acusacions, acabar amb el procediment per a unes persones que tenien 30 anys i plena capacitat d’obrar quan es van produir els fets”.

Ara, el jutge haurà de tenir en compte la petició de 5 anys de presó amb l’agreujant d’un delicte d’odi que formula l’associació  que representa Escudero. La Generalitat que demanava 4 anys i mig de presó va acceptar inexplicablement el pacte amb Fiscalia, tot i que finalment l’acord no ha servit de res.

Font: ACN

Fotografia: ARA

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here