L’any 2018 Sant Just Desvern acollia l’acte de lliurament de la 10a. edició dels Premis de Reconeixement Cultural del Baix Llobregat. Aquesta edició anava precedida per les convocades a: Castelldefels-1999, Molins de Rei-2001, Sant Boi de Llobregat-2003, Sant Feliu de Llobregat-2002, Sant Andreu de la Barca-2007, Esparreguera-2009, Martorell-2011, Viladecans-2014 i Sant Joan Despí-2016. La previsió per a l’11a. edició era per l’any 2020 al municipi d’ El Prat de Llobregat; malauradament la pandèmia n’ impedí la  celebració que aquest any reprenem.

 

Des de fa 23 anys el CECBLL promou un certamen que vol fer visibles valors de persones i col·lectius vinculats al món de la cultura creats des del 1999, inicialment guardonant: arts escèniques i cinema; arts visuals; literatura; música; recerca; comunicació; cultura popular; iniciativa comarcal.  L’any 2001 s’incorporen nous guardons com el de preservació del patrimoni cultural; el de pedagogia i divulgació; el de compromís cívic i cohesió social. L’any 2011 s’hi afegeixen guardons com el de preservació d’espais naturals, sostenibilitat i cultura rural i l’any  2014 el d’equitat de gènere i drets socials. Aquests conjunt de premis sorgeixen de la presentació de candidatures per iniciativa ciutadana, són avaluats  per una Comissió de Selecció que proposa la terna sobre la que el Jurat decideix.

 

D’altra banda la Junta del Centre premia un projecte o actuació innovadora desenvolupada en l’àmbit dels territoris de parla catalana.  Des de l’any 2014 es promou per votació popular el de personalitat Baixllobregatina les premiades han estat: l’actriu Clara Segura, la meteoròloga Mònica Usart i la cantant Rosalía.

 

Els premis són una mirada des de la cultura a l’entorn de la vida a la comarca. Prèvia la convocatòria de la malaguanyada edició del 2020, a la Junta havíem fet la reflexió sobre l’oportunitat dels premis i coincidíem que eren útils per observar la realitat de la comarca d’una manera àmplia fent aflorar experiències en diversos camps de l’activitat, sobretot veient l’evolució dels guardons a través dels 23 anys passats i de les 10 edicions celebrades. Enguany els premis tenen la voluntat de guardonar persones, associacions, institucions o empreses que hagin destacat en experiències culturals, ecològiques, socials o econòmiques que contribueixin des del Baix Llobregat al desenvolupament sostenible, a la pluralitat i a fer una societat del segle XXI més conscient i integradora.

 

Per això l’any 2022 serà l’any dels premis que sorgits de la dinamització prèvia que d’aquesta celebració farem.  Ens proposem  endinsar-nos en el coneixement de les quatre temàtiques en les que agrupem la convocatòria. De Montserrat fins el Mediterrani  celebrarem a quatre municipis activitats d’anàlisi i debat entorn a les experiències: culturals, socials, ecològiques i  econòmiques.

Aquestes quatre activitats han de permetre “escanejar” la comarca i posar de relleu les experiències més reeixides i innovadores en els àmbits mencionats. L’activitat consistirà en una conferència marc delimitant l’àmbit, la presentació de bones pràctiques a través d’un panel de comunicacions i el mostreig d’experiències. Des d’ara mateix es pot accedir a les bases dels premis i al model de full per a la preentació de candidatures a:

www.cecbll.cat . La festa de lliurament dels premis serà al municipi d’El Prat de Llobregat al Cèntric el dia 18 de novembre. Prèviament la ciutat també acollirà la 8a. Trobada de Centres d’Estudis de la Comarca. La cultura al servei del coneixement del territori, el medi ambient i la vida digna de totes les persones.

 

Genoveva Català Bosch.    Presidenta del Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat

 

 

 

 

.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here