A un any vista de les eleccions municipals del 2023 els partits comencen a preparar aquests comicis: al Baix Llobregat es nomenen ja caps de llista o es presenten propostes programàtiques. I un dels temes a debat són els possibles pactes postelectorals.

Un partit que està vivint un moments convulsos abans del congrés que té previst pel 4 de juny, és Junts per Catalunya. L’anunci de la  renúncia al càrrec del secretari general Jordi Sánchez, la decisió de Carles Puigdemont de no continuar com a president del partit per dedicar-se al Consell per la República, la sorprenent retirada d’Elsa Artadi com a cap de llista de Barcelona perquè “no pot més”, les pugnes entre diversos sectors, el tema pendent dels possibles pactes amb el PDECat, amb gran incidència al Baix Llobregat, o les complicades relacions amb ERC, són algunes de les qüestions que sacsegen el partit.

Ara, el vicepresident de la Generalitat, i membre destacat de Junts per Catalunya, Jordi Puigneró (a la fotografia, amb l’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa), ha defensat que els alcaldables del partit tinguin “les mans lliures” per pactar amb el PSC, segons informa Nació Digital. Segons Puigneró “el PSC encara no és com VOX”. El dirigent de Junts també ha justificat el pacte  del seu partit amb el PSC a la Diputació de Barcelona per evitar un govern en aquesta institució “d’ERC i els comuns”. Ha afegit que el congrés de juny debatrà aquest polèmic pacte però s’ha mostrat partidari de no fer canvis.

L’expresident de la Generalitat, Quim Torra, ha publicat immediatament un tuit criticant el posicionament de Puigneró: “Vaja, acabava de fer un tuit avergonyit de què 20 dies després del CatalanGate no s’hagi trencat cap pacte amb el PSC-PSOE i ara veig que ja anem pels propers. Tant és que t’espiïn, com que el fiquin a la presó, t’exiliïn, t’inhabilitin, és igual”.

La possibilitat de pactes entre el PSC i Junts té una gran transcendència  al Baix Llobregat. D’una banda, per la influència de la Diputació de Barcelona a la comarca i, d’una altra, perquè l’acceptació per part de Junts d’acords amb els socialistes, com el que ara permet que el PSC tingui l’alcaldia de Molins de Rei, pot beneficiar un PSC que es trobarà sense la possibilitat de pactar amb Ciutadans, que previsiblement desapareixerà de la majoria de consistoris de la comarca.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here