Ara que anem deixant enrere la pandèmia de la Covid-19, es pot confirmar, segons el Consell Comarcal del Baix Llobregat, quer la violència masclista no va disminuir durant aquella etapa, com es podria pensar per la reducció en el nombre de denúncies que es va produir, sinó que, simplement, les dones van tenir menys oportunitats de denunciar  pel confinament. Això es demostra amb l’augment de denúncies que s’ha produït durant el 2021: s’ha denunciat un 6’5 % més els casos de violència masclista, arribant a un total de 2.080 denúncies a la comarca .

2021 també ha estat l’any amb més trucades rebudes a la línia 900 900 120, amb 1.118 trucades ateses provinents del Baix Llobregat, i, en total, s’han atès 10.491 dones en els serveis d’informació i atenció a les dones de la comarca, en el primer semestre de 2021.

Malauradament la violència masclista no ha disminuït sinó que sempre ha estat present i, simplement, durant el confinament, es va invisibilitzar. En el moment en que es va tornar a la normalitat, l’increment en les denúncies i demandes d’atenció de les dones, s’ha tornat a comprovar de nou.

Dels 2.080 casos denunciats, només en 426 es va iniciar ordre de protecció. A més, els trencaments de les mesures de protecció són els delictes que més han augmentat respecte l’any anterior. El sobreseïment provisional continua sent la forma de finalització més freqüent de les denúncies per violència masclista: en els jugats del Baix Llobregat es situa en un 45 % dels casos; l’elevació a l’òrgan competent suposa un 32 %.

El Consell Comarcal del Baix Llobregat i el Consell de les Dones de la comarca reclamen que els òrgans judicials compleixin amb el seu deure de diligència deguda, perquè la seva inacció és considerada per la llei com a violència institucional. Pel que fa a la violència masclista, increïblement justificada des de l’extrema dreta, queda molta feina a fer.

Font: Consell Comarcal del Baix Llobregat

Fotografia dels Jutjats de Sant Feliu de Llobregat: govern.gencat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here