El PEPNat és el Pla especial de protecció del medi ambient i el paisatge del Parc Natural de la Serra de Collserola que dona compliment a la declaració de Parc Natural aprovada pel Govern de la Generalitat l’any 2010. Dos polítics baixllobregatins hi van jugar un paper destacat: el Govern era presidit per José Montilla i la proposta va venir del Departament de Medi Ambient, encapçalat pel conseller Francesc Baltasar.

El Pla vol garantir la màxima protecció i conservació d’aquest espai, de gran rellevància per a la metròpolis de Barcelona: proposa un augment del espais lliures i projecta una nova estratègia per l’ús públic del Parc. Cinc ajuntaments del Baix Llobregat formen part del Consorci del Parc de Collserola, que presideix l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau: Esplugues de Llobregat, Sant Just Desvern, Sant Feliu de Llobregat, Molins de Rei i el Papiol.

El Parc es va tramitar a partir d’un conveni signat per la Generalitat de Catalunya, l’Àrea Metropolitana i el Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola; posteriorment s’hi va incorporar la Diputació de Barcelona.

El PEPNat és un instrument de planejament urbanístic i ambiental ampli i complex que aborda molts aspectes ecològics, ambientals, urbanístics i patrimonials. Entre aquests aspectes destaquen:

  • Biodiversitat i paisatge.

Collserola és l’espai natural amb més riquesa de la metròpolis de Barcelona, ja que s’hi concentra gran part de la biodiversitat, tant pel que fa a hàbitats com a espècies.

  • Connectivitat: superar les barreres que fragmenten el territori

Collserola pateix un greu problema d’aïllament ecològic, a causa de la seva ubicació, enmig d’una àrea metropolitana densament poblada i envoltada d’infraestructures de comunicació com carreters, autopistes,  o línies ferroviàries. El Pla aposta per superar les barreres que fragmenten el territori, per tal de relligar el espais naturals propers, alguns ubicats a la comarca del Baix Llobregat, com la conca del Llobregat o la serra de l’Ordal.

El PENCat és, doncs, una eina per preservar els valors d’una serra, la  de Collserola, que juga un paper essencial en l’equilibri ecològic i mediambiental de tota l’àrea metropolitana de Barcelona, i en concret, de la comarca del Baix Llobregat.

Font: Parc de Collserola i AMB

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here