Després que el Tribunal Superior de Justicia de Catalunya (TSJC) anul·lés l’ordenança de l’Ajuntament de Barcelona que regula la Zona de Baixes Emissions (ZBE), els sectors econòmics que van presentar la demanda contra la normativa, com l’Associació Plataforma d’Afectats per les Restriccions Circulatòries, es van apressar a demanar l’execució provisional de la sentència. L’objectiu era que el Tribunal deixés sense vigència la mesura abans la sentència no sigui ferma per tal d’aconseguir que ja no es pogués multar els infractors.

Però la Sala Cinquena del contenciós-administratiu del TSJC ha rebutjat la petició d’execució provisional. Els magistrats han denegat la sol·licitud en entendre que aquesta es va presentar quan encara no havia finalitzat el termini per presentar recurs a la sentència, ni s’havia anunciat si es faria. Massa presses, doncs, dels afectats per les restriccions circulatòries.

L’AMB ho celebra

L’Àrea Metropolitana de Barcelona ha emès un comunicat celebrant que no s’executi la sentència, fet que implica que la ZBE seguirà sent plenament vàlida mentre es preparen els recursos a la sentencia. L’AMB ha anunciat el tràmit per recórrer al Tribunal Suprem per protegir la creació, aplicació i vigència de la ZBE Rondes BCN, integrada, a més de per Barcelona, l’Hospitalet i Sant Adrià del Besós, per dos municipis del Baix Llobregat: Cornellà de Llobregat i Esplugues de Llobregat. L’AMB recorda que la ZBE ha contribuït a millorar significativament la qualitat de l’aire de la metròpolis de Barcelona.

Actualment, el Govern central està treballant el Real Decret que especificarà com han de ser aquests zones de baixes emissions i facilitarà la seva cobertura legal, en línia amb les recomanacions de la Unió Europea. Arran de la sentència del TSJC, l’alcaldessa de Barcelona i presidenta de l’AMB, Ada Colau, va rebre la solidaritat d’importants ciutats europees.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here