Ahir elBaix.cat informava sobre la celebració aquest dissabte de la consulta popular sobre Monarquia o República, convocada a municipis de tot l’Estat espanyol. Una de les localitats  on estava previst realitzar-la era Martorell; però ha saltat la sorpresa.

L’Ajuntament de Martorell, governat per Junts amb majoria absoluta i presidit per l’alcalde Xavier Fonollosa, ha prohibit al grup municipal de Movem Martorell, vinculat a En Comú Podem, instal·lar urnes per poder celebrar la consulta.

L’Ajuntament de Martorell, ha resolt autoritzar a Movem Martorell tan sols a celebrar una reunió política “amb un nombre no superior a 20 persones, sense urnes” a la Rambla de les Bòbiles de la localitat.

En la mateixa resolució es prohibeixen altres localitzacions en algun cas perquè  “hi ha l’activitat de mercat no sedentari dels dissabtes”.

El punt tercer de la resolució decideix “denegar la celebració d’una consulta popular no referendària, sobre monarquia o república, atès que no compleix els requisits exigits per l’article 10 de la Llei 10/2014, del 26 de setembre, de consultes no referendàries i d’altres formes de participació ciutadana”.

Movem Martorell ha expressat la seva indignació pel fet que “ens permeten posar paradeta però ens prohibeixen posar urnes”. El Comuns recorden que en altres municipis de la comarca com Abrera o Sant Boi de Llobregat, com també a Barcelona, no s’ha posat cap inconvenient als organitzadors.

La situació es especialment paradoxal perquè Junts defensa la celebració d’un referèndum sobre la independència de Catalunya i propugna, si cal, la desobediència a la legislació vigent per poder portar-lo a la pràctica. No consta què n’opina la presidenta del Parlament Laura Borràs (a la fotografia amb Fonollosa). L’any 2013, Xavier Fonollosa havia declarat que és “democràtic, transparent i plural el dret del poble català a decidir el seu futur polític mitjançant una consulta davant l’actual situació de bloqueig polític”. L’any 2017 va signar un decret donant suport a la consulta de l’1 d’octubre. Sembla que el dret a decidir pot ser defensat de forma selectiva. En tot cas, algú a Martorell pensa que a l’alcalde Xavier Fonollosa se li podria adaptar aquell conegut crit de Carme Forcadell: “Alcalde, posi les urnes!”.

Font: Movem Martorell

Fotografia: Ajuntament de Martorell

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here