Aquest passat divendres, elBaix.cat informava de la insòlita situació viscuda a Martorell, on el govern de Junts, encapçalat per l’alcalde Xavier Fonollosa, prohibia a Movem Martorell, grup municipal vinculat a En Comú Podem, instal·lar urnes al carrer en el marc de la Consulta popular estatal Monarquia o República. La noticia va tenir un amplíssim seguiment.

Ahir, dissabte 14 de maig, la consulta es va celebrar sense gaire ensurts a moltíssims municipis de Catalunya i de l’Estat espanyol, malgrat l’exigència del grup d’extrema dreta VOX de que fos prohibida. A Barcelona, fins i tot l’alcaldessa Ada Colau es va apropar a votar. Segons les darreres informacions facilitades pels organitzadors de la consulta, a Catalunya, només a Martorell (governat per Junts), a l’Hospitalet (governat pel PSC) i a Salou (governat també per Junts) es van produir problemes, i en algun cas la intervenció de la Policia Local.

A la localitat del Baix Llobregat, Movem Martorell va tirar d’imaginació i va substituir les urnes per olles que portaven una inscripció que aclaria: “Això no és una urna” (a la fotografia) .

Movem Martorell va fer públic un comunicat en el que explicava l’evolució dels esdeveniments: el 28 d’abril van sol·licitar permís a l’Ajuntament per ocupar la via pública per tal de participar a la consulta Monarquia o República. El divendres 13 de maig, a les 14: 22 h, a poques hores de l’inici de les votacions, van rebre resposta de l’Ajuntament, autoritzant l’ús de la via pública però prohibint expressament dur a terme una “consulta” i posar “urnes”. La resolució municipal utilitzava, de forma més que discutible, l’article 10 de la Llei de Consultes de Catalunya per fonamentar la prohibició.

Segons la Coordinadora de la consulta a Catalunya, tot i que s’han rebut algunes denegacions d’ocupació d’espais públics, cap altre ajuntament ha utilitzat la Llei de Consultes per prohibir la d’aquest dissabte.

La Direcció General d’Administració de la Seguretat de la Generalitat, havia estat informada de totes les meses registrades, incloses les de Martorell, sense apreciar cap motiu per denegar l’organització de la consulta.

Movem Martorell recorda que l’any 2014, l’actual Junts x Martorell (llavors CIU) va aprovar en sessió plenària reclamar un referèndum sobre monarquia o republica; ara, en canvi, des de l’alcaldia ha denegat la possibilitat d’organitzar-ne una. I també posa de manifest que altres municipis catalans i del Baix Llobregat han autoritzat la mateixa consulta. El comunicat dels Comuns adjunta les resolucions favorables dels ajuntaments d’Abrera i de Sant Boi de Llobregat, tots dos amb alcaldia socialista.

Movem Martorell conclou que la seva ciutat “avui retrocedeix en drets i estableix un perillós precedent contra la democràcia”.

Segons ha pogut saber elBaix.cat, la decisió de l’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, ha causat incomoditat dins Junts per Catalunya. El convergent Fonollosa es va presentar l’any 2019 dins una candidatura de Junts x Martorell; ell militava al PDECat però és un dels alcaldes que Junts per Catalunya comptava fitxar després que no s’hagi compromès amb el nou partit Centrem, que agrupa militants procedents de CIU i el PDECat.

Fotografia: Movem Martorell

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here