El 17 de maig de l’any 1990, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va eliminar l’homosexualitat de la llista de trastorns sexuals. Per aquest motiu es va adoptar aquella data com a Dia Internacional de la lluita contra l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia. Tot i així més de 70 països al món criminalitzen encara l’homosexualitat i estigmatitzen els actes sexuals  entre persones del mateix sexe.

Diversos ajuntaments de la comarca organitzen actes en motiu del Dia Internacional contra la LGTBIfòbia. L’Ajuntament del Prat de Llobregat, en un comunicat, fa una condemna ferma de tot tipus de discriminació i de violència entorn al col·lectiu LGTBI i es suma a les commemoracions d’aquest Dia. Aquest dimarts, 17 de maig, a les 6 de la tarda, es presenta al Centre Cívic Palmira Domènech “Tisores d’esquilar i una cullera esmolada”, un curtmetratge de Luis Rodríguez i Víctor Asensio que recull la vivència de Tania Navarro a la presó Model després de ser empresonada per la seva condició de gènere. A continuació es durà a terme una taula rodona per reflexionar sobre la LGTBIfòbia que pateixen persones del col·lectiu. Al Prat existeix des de l’any 2018 un Servei d’Atenció Integral LGTBI (SAI), un recurs de proximitat per acompanyar i donar suport a les persones i entitats del col·lectiu LGTBI de la ciutat. La Taula LGTBIQ+ del Prat  participa en aquest Dia alhora que ja prepara una altra data destacada: el 28 de juny, Dia de l’Alliberament LGTBI.

A Castelldefels es va inaugurar el passat divendres 13 de maig, a l’Espai Montserrat Roig, l’exposició “Ismael Smith. Sebas Martin”, que es podrà visitar fins el 3 de juny. S’hi presenten els originals del còmic creat per l’il·lustrador Sebas Martin amb la vida d’Ismael Smith com a protagonista. Smith, obertament gai a la Barcelona de la dècada dels anys 1910-19, la del Paral·lel i els Quatre Gats, va acabar morint oblidat a l’hospital psiquiàtric de White Plains, a Nova York, on se’l va recloure segurament per la seva homosexualitat. Amb l’exposició dels originals es vol tornar a reivindicar la seva obra i la seva vida. La mostra es pot visitar de dilluns a divendres, de 9 del matí a les 8 del vespre.

Fonts: Ajuntaments del Prat de Llobregat i Castelldefels

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here