Catalunya en Comú i Podem Catalunya van anunciar aquest dilluns, 16 de maig, que concorreran de manera conjunta a les eleccions municipals de 2023. Així ho van fer públic (a la fotografia) el portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena,  el portaveu de Podem Catalunya, el molinenc Lucas Ferro, la coordinadora de Podem Catalunya, Conchi Abellán, i  la coordinadora nacional dels Comuns i ex alcadessa de  Castelldefels, Candela López.

El diputat al Congrés, el sabadellenc Joan Mena, va afirmar que “entomem el nou cicle electoral com espai electoral conjunt per afrontar les eleccions municipals de 2023, i ho fem cohesionant i consolidant la nostra aliança, per seguir sumant i demostrant la voluntat d’anar més lluny, de sumar candidatures i molta més gent”.

Per la seva banda, el diputat de Molins de Rei al Parlament de Catalunya, Lucas Ferro, va explicar que “amb aquest acord renunciem a competir electoralment i a participar en les eleccions separadament així com renunciem a utilitzar denominacions o marques similars que generin confusió entre l’electorat”. Ferro va afegir que “s’aposta per construir candidatures de consens en tots els àmbits locals i amb l’objectiu de sumar” i que “per això es promourà la incorporació, a través de processos amplis, de persones amb perfils rellevants per la seva feina en l’àmbit de la societat civil i les lluites socials”.

Possible impacte al Baix Llobregat

L’acord entre Catalunya En Comú i Podem Catalunya, que es presentaran  a les eleccions municipals de 2023 sota la denominació d’En Comú Podem, com ja passa al Parlament i al Congrés de Diputats, tindrà conseqüències en molts municipis catalans, ja que l’any 2019 ambdues formacions s’havien presentat separades en 50 localitats, entre elles, algunes de tan destacades com Sabadell o Terrassa. També pot tenir importants repercussions a la comarca.

Al Baix Llobregat, l’any 2019, en molts municipis, aquestes dues opcions es van presentar per separat amb la conseqüent dispersió del vot i pèrdua de possibles regidors i regidores. Podem va fer llistes al marge dels Comuns en municipis com Gavà, Viladecans, El Prat de Llobregat, Cornellà, Sant Joan Despí, Cervelló, Molins de Rei, Sant Andreu de la Barca, Martorell o Sant Esteve Sesrovires. En algun altre municipi, com Sant Boi de Llobregat, Podem va participar en una candidatura diferent de la dels Comuns.

En aquelles eleccions Podem va obtenir al Baix Llobregat 11.145 vots, un 2’97 % i 11 regidors i regidores; no va aconseguir entrar al Consell Comarcal. En Comú va rebre 45.408 vots, un 12’04 % i 66 regidors i regidores, a més de 5 consellers comarcals. El gairebé 3% dels vots de Podem sumat al 12 % d’En Comú, podia haver representat més del 15 % dels vots, ben a prop dels obtinguts per ERC, que va quedar en segon lloc a la comarca, després del PSC. A més, la suma juga favorablement de cara a la representació en organismes supralocals: Diputació de Barcelona, Consell Comarcal del Baix Llobregat i Àrea Metropolitana de Barcelona.

Fonts consultades per elBaix.cat aclareixen que l’acord neix amb voluntat de que sigui aplicat a tots els municipis, tot i que en alguns encara falta que es concreti.

Font: En Comú Podem

 

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here