Ecologistes en Acció: Projecte hipòcrita i cínic

Ecologistes en Acció rebutja categòricament en un comunicat la proposta presentada pels ajuntaments socialistes de Gavà, Viladecans i Sant Boi de Llobregat (a la fotografia), de la que elBaix.cat informava ahir. Afirmen els ecologistes que “enlloc d’apostar per impulsar l’agricultura pagesa i solucionar els problemes estructurals del territori segueixen construint discursos basats en fer volar coloms i planejar la urbanització del territori agrari i natural”.

En una duríssima crítica, Ecologistes en Acció assegura que “ els mateixos ajuntaments que van agenollar-se submisos davant un empresari sense escrúpols, Sheldon Adelson, que volia destruir el Parc Agrari per fer un Las Vegas a Catalunya, anomenat popularment Eurovegas, van pressionar a la Generalitat per fer un pla urbanístic per seguir construint en espais agraris i naturals (PDU del Delta, anul·lat per la justícia), ara tornen a la càrrega amb un nou discurs que pretén cobrir les velles operacions especulatives amb bones paraules a favor de la pagesia”. “Res de nou sota el sol”, conclouen els ecologistes, “l’obsessió pel totxo és intrínseca a aquests governs locals”.

Segons el comunicat d’Ecologistes en Acció, “la proposta de les alcaldies el que busca en realitat és ubicar activitats industrials en zona agrària i reduir la zona cultivada per posar-hi usos industrials, que podrien estar vinculats en un primer terme a la indústria agroalimentària però, que, arribat el cas, es reconvertirien fàcilment en altres indústries”.

Els ecologistes, per contra, fan una “aposta ferma per la sobirania alimentària , en un escenari de dramàtica crisi climàtica, de biodiversitat, energètica i alimentària”. Senyalen entre els problemes del sector primari al Delta del Llobregat, les dificultats d’accés a la propietat a la terra, la manca de relleu generacional, la gestió de l’aigua, o els problemes amb la fauna salvatge o domèstica. A nivell comercial recorden que “el problema és estructural, d’un mercat únic on es competeix de manera ferotge a preus baixos, cosa que està arruïnant la pagesia”.

Finalment, Ecologistes en Acció denuncia  la “hipocresia, el cinisme i l’intent de rentat verd” dels tres ajuntaments quan parlen de respecte per la natura i al mateix temps insisteixen en continuar el creixement urbanístic. Entre els projectes que cita el comunicat n’hi ha que afecten directament als ajuntaments impulsors de la nova proposta: el Pla de Ponent o Els Joncs a Gavà, Oliveretes o Serral Llarg a Viladecans o Cosint Barris a Sant Boi.

Per tot plegat, Ecologistes en Acció assegura que la proposta dels tres municipis és “pura propaganda i rentat de cara verd”.

Unió de Pagesos: Llançar pilotes fora

El sindicat Unió de Pagesos, majoritari al Baix Llobregat, considera en un comunicat que la proposta suposa “llançar pilotes fora per amagar la deixadesa de funcions dels consistoris” i critica que s’hagi tolerat la implantació d’activitats no permeses dins la normativa i que interfereixen en les activitats agrícoles professionals.

Els pagesos reclamen que es duguin a terme actuacions realment urgents a l’entorn del Parc Agrari del Baix Llobregat com la modernització del sistema de reg i drenatge, una disciplina estricta en l’àmbit urbanístic i una aposta per al relleu generacional dels agricultors.

L’Ajuntament del Prat no participa del projecte

Durant la presentació realitzada pels ajuntaments de Gavà, Viladecans i Sant Boi, tots tres amb alcaldia socialista, no va passar desapercebuda l’absència de l’Ajuntament del Prat de Llobregat, amb alcaldia dels Comuns, i que juga un paper fonamental en la defensa del Parc Agrari i del Delta del Llobregat. Segons informa La Vanguardia citant fonts municipals, el Prat no va rebre cap proposta formal per ser-hi, tot recordant que la ciutat ha estat un agent clau en l’impuls i projecció del Parc Agrari.

Des del Prat s’adverteix que aquest espai ha de der un referent de com “la preservació del territori i la innovació és capaç de generar prosperitat i riquesa davant vells models depredadors d’espais naturals i agrícoles” i s’aclareix que l’Ajuntament presidit per l’alcalde Lluis Mijoler vol treballar en aquest sentit en el marc del Consorci del Parc Agrari.

 

Fonts: Ecologistes en Acció, Europa Press i La Vanguardia

Fotografia: Ajuntament de Viladecans

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here